TOURNEO CUSTOM

O Tourneo Custom-u

Prevoz putnika prelazi na novi nivo. Izvanredna udobnost, inteligentni dizajn, napredna tehnologija i prostor za do devet osoba. Povrh toga iskustvo u vožnji je kao da ste u automobilu koji ima ultra-moderan dizajn eksterijera.

Novi Tourneo Custom ima izvanredan popis pametnih funkcija koje pomažu vozaču. To uključuje i sistem kontrole mrtvog ugla, sistem koji otkriva vozila koja biste mogli propustiti. (IntelligentSpeedAssist) Pametna pomoć za brzinu koristi kameru za prepoznavanje saobraćajnih znakova (ako je omogućeno) da otkrije trenutno ograničenje brzine i pomaže Vam da brzinu zadržite u granicama ograničenja.

Ford EcoBlue 2.0 motor je sofisticiran i postavlja nove standarde u pogledu snage i obrtnog momenta. Posebno je impresivno to što motor takođe nudi izuzetno nisku emisiju i poboljšanu efikasnost potrošnje goriva.

CrossTrafficAlert (Upozorenje o nadolazećem saobraćaju) upozorava Vas da se približavate vozilima dok vožnjom unazad odlazite sa parkinga. Adaptive Cruise Control (Prilagodljivi tempomat) pomaže Vam da automatski zadržite unapred određenu udaljenost do vozila ispred Vas.

Ford EcoBlue 2.0 motor je sofisticiran i postavlja nove standarde u pogledu snage i okretnog momenta. Posebno je impresivno to što motor takođe nudi izuzetno nisku emisiju i poboljšanu efikasnost potrošnje goriva.

Sedite, opustite se i uživajte u vožnji

Sa novim TourneomCustom svaka vožnja je doživljaj, bez obzira gde sedite. Zahvaljujući fleksibilnom sistemu zadnjih sedišta, dostupne su mnoge konfiguracije sedišta / prtljažnog prostora. A sa L2 verzijom sa dugim međuosovinskim razmakom, čak možete stvoriti još više mesta za prtljag.

Sa novim, sklapajućim sedištima u drugom redu možete organizovati sedišta za konferenciju. Zavisno od modela, vozilo ima tri pojedinačna sedišta u drugom redu i pojedinačna sedišta u trećem redu. Pojedinačna sedišta mogu se sklopiti tako da se samostalno preklope, spreme ili izvade. Visokokvalitetne tkanine i obloge, više prostora za prtljag i nivo proizvodnje ekvivalentni su automobilu koji garantuju udobnost i praktičnost i pružaju vozaču i putnicima prijatno iskustvo u vožnji.

Pre-CollisionAssist (Pomoć pre sudara) sa prepoznavanjem pešaka otkriva spora vozila na putu ispred Vas ili ljude i vozila koja bi mogla preći putanju vozila, upozoravajući Vas na njihovu prisutnost. Ako ne reagujete, sistem automatski koči za Vas. Ova tehnologija pomaže u nameri da se smanji ozbiljnost nezgoda ili da ih se potpuno izbegne. Sistem je delotvoran (pri normalnim uslovima na putu i vozilu) pri brzinama do 80 km/h.

DIZAJN

Novi, prefinjeni izgled

Novi TourneoCustom ima značajan, prepoznatljiv novi izgled koji daje osećaj sofisticiranosti i pre nego što sednete za volan. Karakteristike poput rešetke sa 5 rebara, bočnih kliznih vrata sa ravnim šinama, hromiranih delova, dizajniranih točkova i očaravajućih, prepoznatljivih prednjih svetla čine moderan i profesionalan izgled.

Elegantan na putu

Mekani materijali, tkanine od debelog konca i fine kože daju novom Tourneo Customu besprekorno visokokvalitetan ambijent. Ovaj utisak visokog kvaliteta, dodatno je naglašen sofisticiranim dizajnom otvora, prekidača i novog volana. Dizajn interijera takođe je unapređen sa dodatnim pokrivenim prostorom za prtljag, ergonomski dizajniranim kontrolama i lako dostupnim držačima za čaše.

ISKUSTVO U VOŽNJI

Raskošno iskustvo u vožnji

Novi Tourneo Custom opremljen je funkcijama dizajniranim za poboljšanje užitka u vožnji. Na primer, električno podesivo, grejano vozačevo sedište i podesiv volan osiguravaju savršen i ergonomičan položaj u vožnji. Odaziv i povratne informacije sa kontrolnih uređaja pružaju Vam poverenje u svim uslovima vožnje, pri velikim brzinama, mokrim ili suvim putevima, sa ili bez tereta. Osim toga, dostupno je i nekoliko sistema za pomoć u vožnji, uključujući i pomoć pri kretanju na uzbrdici, kontrolu vektora zakretnog momenta i ublažavanje bočnih udara vetra.

Karakteristike prikazane na ovoj stranici mogu biti dostupne samo u izabranim modelima. Ako su dostupne, te funkcije se mogu koristiti kao opcija uz dodatnu cena. Preuzmite brošuru za više informacija i trenutne specifikacije.

Vidi znakove na putu koje biste mogli prevideti

Prepoznavanje saobraćajnih znakova može otkriti trajne i privremene znakove kako na putu tako i iznad puteva. Odgovarajuće ograničenje brzine ili znak zabranjenog preticanja će biti prikazani na ploči sa instrumentima i promeniće se čim uđete u novo područije ograničenja.

Vaše vozilo Vam pomaže da zadržite ograničenje brzine

Novi TourneoCustom sada je opremljen sistemom IntelligentSpeedAssist (Sistemom pametne pomoći za brzinu). Sistem optimizuje Vašu kontrolu brzine tako da se možete usresrediti na put. Prvo, kamera za otkrivanje saobraćajnih znakova (ako je omogućena) automatski prepoznaje trenutno ograničenje brzine, a sistem prilagođava postavku ograničenja brzine na tu granicu *.

* Vozačeva odgovornost je da osigura da se u svakom trenutku poštuju važeća ograničenja brzine. Sistem pametne pomoći za brzinu deluje zajedno sa Prilagodljivim tempomatom (Adaptive Cruise Control).

Automatska kontrola brzine

Sa opcionalnim Prilagodljivim tempomatom možete izabrati željenu brzinu koju će sistem održavati. Kada ugrađeni RADAR senzor prepozna vozilo ispred Vas, vozilo automatski koči kako bi se održala unapred određena udaljenost. Nakon što je put čist, sistem automatski ubrzava nazad na unapred odabranu brzinu. Sistem upozorenja pre sudara deo je sistema za kontrolu brzine i upozorava Vas ako slučajno vozite preblizu vozilu ispred Vas.

Tehnologija za nadzor mrtvog ugla

Sustav za nadzor mrtvog kuta (Blind Spot Information System) koristi RADAR senzore kako bi vidjeli skriveno vozilo u mrtvom kutu. Senzori su na obje strane vašeg novog TourneoCustoma, a narančastim svjetlom upozorenja, koje je jasno vidljivo na bočnim zrcalima, ukazuje se na potencijalno opasne situacije.

Otkrivanje teško vidljivih vozila

Upozorenje na nadolazeći promet (CrossTrafficAlert) integrisano je u Sistem za kontrolu mrtvog ugla. Prilikom napuštanja parking mesta kada Vam je preglednost okoline ograničena, upozorenje na nadolazeći promet otkriva i upozorava na vozila koja se približavaju. Dodatno će se aktivirati svetlosni signal na retrovizoru (na levom ili desnom retrovizoru, zavisno o smeru približavanja drugih vozila Vašem) i upozorenje na višenamenskom ekranu.

Nova, karakteristična prednja svjetla

HID prednja svetla daju precizan i jak svetlosni uzorak. Nisu samo praktična, već daju novom TourneoCustomu i jedinstveni izgled zahvaljujući uključenim LED dnevnim svetlima. Osim toga, duga svetla automatski se prilagođavaju odgovarajućim uslovima osvetljenja kako bi se izbeglo zaslepljivanje vozača u nadolazećim vozilima. Da biste bolje videli prilikom skretanja, nova prednja svetla slede smer krivine.

Lakša vožnja unazad

Stubići, biciklisti, niski zidovi… zadnja kamera na ekranu na srednjoj konzoli prikazuje sve što je iza Vašeg vozila. Ovako ćete uočiti objekte koje je lako prevideti. Olakšano Vam je parkiranje vozila, a virtualne linije na ekranu će Vam omogućiti parkiranje i na najmanjim prostorima. Kamera će se automatski aktivirati čim menjač prebacite u položaj za vožnju unazad.

Zadnja osovina

Zahvaljujući vazdušnom vešanju na zadnjoj osovini, sistem automatski osigurava stalnu visinu vožnje bez obzira na stanje opterećenja vozila. Na taj način možete uživati u tihoj vožnji, bilo da ste sami, sa putnicima ili u potpuno napunjenom vozilu.

FORD SYNC Pomoć u slučaju nesreće

Važna funkcija Ford SYNC-a je Pomoć u slučaju nezgode*. U slučaju nesreće, ako je aktiviran vazdušni jastuk ili je isključena pumpa za gorivo, ova usluga može pozvati hitnu pomoć putem mobilnog telefona spojenog na Bluetooth®. Ako je potrebno, možete prekinuti poziv ili razgovarati sa hitnom službom. Posebno, sistem takođe prenosi važne informacije kao što su GPS koordinate, čak i ako niste u mogućnosti to učiniti sami.

* Ford Pomoć u slučaju nezgode može se koristiti u više od 40 evropskih zemalja. Da bi funkcija ispravno radila, funkcija mora biti uparena sa kompatibilnim mobilnim telefonom koji je sa Vama kada se aktivira vazdušni jastuk (osim vazdušnog jastuka za kolena) ili kada senzor otkrije isključivanje pumpe za gorivo. Funkcija teksta i pomoći u slučajevima nužde nije podržana na svim evropskim jezicima.

PERFORMANSE I EFIKASNOST

Izvrsna izvedba i izvanredna efikasnost

Novi Tourneo Custom uključuje niz beskompromisnih sistema koji maksimizuju izvedbu i efikasnost. To uključuje novi Ford EcoBlue 2.0 motor, automatski menjač koji Vam omogućava efikasnije promene stepena prenosa i sistem start-stop.

Karakteristike prikazane na ovoj stranici mogu biti dostupne samo u izabranim modelima. Ako su dostupne, te funkcije se mogu koristiti kao opcija uz dodatnu cenu. Preuzmite brošuru za više informacija i trenutne specifikacije.

Dugi servisni intervali

Napredni Ford EcoBlue 2.0 motori su izdržljivi i pouzdani, i nude duže servisne intervale do 60.000 km* ili dve godine, zavisno šta se dogodi pre. Osim toga, sve komponente koje su podložne normalnom trošenju dizajnirane su da traju duže i da se ređe servisiraju.

*Ako se kvalitet ulja pogorša toliko da je servis potreban pre, na ploči sa instrumentima će se pojaviti svetlo upozorenja.

Postignuće koje postiže ciljeve

Ford EcoBlue 2.0 motor je napredni dizel motor koji zadovoljava zahteve izuzetno niske emisije Euro 6 standarda. Ovi su ciljevi postignuti uvođenjem naprednog katalizatora. Sve smo to postigli bez ugrožavanja performansi ili iskustva u vožnji.

Aditiv smanjuje nivo zagađivača

SCR-katalizator (selektivni katalitički reduktor) pretvara AdBlue® NOx izduvne gasove u azot i vodu uz pomoć vodenog rastvora. Filter čestica zatim filtrira više od 99 % čvrstih čestica iz izduvnog sistema. Pravilno izvršenje procesa je zagarantovano samo ukoliko je spremnik AdBlue® tečnosti Vašeg Ford EcoBlue 2.0 motora punjen AdBlue® tečnošću. Svetlosno upozorenje sistema se aktivira čim se nivo AdBlue® tečnosti spusti ispod minimuma.

Smanjena potrošnja goriva sa automatskim start-stop sistemom

Ova tehnologija isključuje motor dok čekate zeleno svetlo na semaforu ili ste u saobraćajnoj gužvi (ostale osnovne funkcije kao što su svetla, klima, audeo i Ford SYNC sistem nastavljaju raditi). Kad Vam se oslobodi prolaz za nastavak vožnje jednostavno pritisnite papučicu kvačila, ručicom menjača izaberite prvu brzinu, a na vozilima sa automatskim menjačem pritisnite papučicu gasa. Automatski start-stop sistem se svakako isplati, posebno u gradskoj vožnji gde je moguće smanjenje potrošnje goriva i do 10 %.

SelectShift automatski prenos snage

Motori od 130 KS i 170 KS dolaze opremljeni sa 6-stepenim SelectShift automatskim menjačem. Ovo je standardni pogon za različite modele šasija i težinskih razreda vozila. Omogućuje prijatnu i opuštenu vožnju posebno na relacijama koje uključuju puno privremenog zaustavljanja i kretanja. Automatski menjač takođe nudi mogućnost ručnog izbora brzina sistemom koji se nalazi na srednjoj konzoli ručice automatskog menjača. Dodatno, prilikom vožnje otežanim uslovima (primera na klizavim putevima ili nagibima) možete izabrati vožnju isključivo u jednoj od 6 brzina.

SIGURNOST I ZAŠTITA

Uvek sigurno

Naravno, sigurnost ima najveći prioritet u novom Tourneo Customu. Razne tehnologije osiguravaju zaštitu Vaših putnika i Vašeg vozila. Sve tehnologije su doprinele oceni od 5 zvezdica Tourneo Customa na Euro NCAP sigurnosnom testu.

Karakteristike prikazane na ovoj stranici mogu biti dostupne samo u izabranim modelima. Ako su dostupne, te funkcije se mogu koristiti kao opcija uz dodatnu cenu. Preuzmite brošuru za više informacija i trenutne specifikacije.

Održava prikolicu na putanji

Stabilizator prikolice prepoznaje zakretanje ili gibanje prikolice i usporava brzinu Vašeg vozila dok se prikolica ne umiri – pružajući veću kontrolu pri vuči prikolica. Sistem smanjuje brzinu vozila smanjenjem okretnog momenta motora i polako povećava pritisak kočnica na svim gumama.

Sistem za zaštitu pešaka

Pre-Collision Assist (Pomoć pre sudara) sa prepoznavanjem pešaka otkriva spora vozila na putu ispred Vas ili ljude i vozila koja bi mogla preći putanju vozila, upozoravajući Vas na njihovu prisutnost. Ako ne reagujete, sistem automatski koči za Vas. Ova tehnologija namerava smanjiti ozbiljnost nezgoda ili ih potpuno izbeći. Sistem je delotvoran (pri normalnim uslovima na putu i vozilu) pri brzinama do 80 km/h.

Sigurnost sa 5 zvezdica

Tourneo Custom je dobio ocenu od 5 zvezdica na NCAP sigurnosnom testu što dokazuje mogućnost vozila da zaštiti Vas i Vaše putnike.

Kontrolni mehanizmi koji se prilagođavaju vašem teretu

Prilagodljivo upravljanje teretom reguliše elektronsku kontrolu stabilnosti zavisno od ukupne mase Vašeg vozila. Na taj način se može garantovati kontrola i stabilnost, bez obzira da je li Tourneo Custom prazan ili pun tereta.

Okružen vazdušnim jastucima

Novi Tourneo Custom uključuje sveobuhvatan raspon vazdušnih jastuka. Uključeni su standardni vazdušni jastuci za vozača kao i opcionalni za suvozača, glavu i prsni koš, kao i bočni vazdušni jastuci za dodatnu zaštitu glave u slučaju sudara u gornjem području.

Jača karoserija

Čvršća karoserija novog Tourneo Customa nudi poboljšanu snagu i otpornost na udarce. Povećana snaga takođe donosi značajna poboljšanja u iskustvu vožnje i rukovanju i smanjuje nivo buke i vibracija u vozilu.

Tako da Vaša deca budu sigurna

Novi Tourneo Custom dizajniran je kako bi deca bila zaštićena u svakoj vožnji. ISOFIX pričvršćivači dečijih sedišta integrisani su na zadnje sedište tako da možete lako pričvrstiti dva dečija sedišta.

Rano upozorenje kada padne pritisak u gumama

Ako bilo koja od Vaših guma iznenada izgubi pritisak tokom vožnje, sistem za kontrolu pritisaka u gumama upozorava Vas osvetljavanjem ikone na ploči sa instrumentima.

UDOBNOST I PRAKTIČNOST DEO SU DIZAJNA

Sa sedištima sa više položaja, hands-free tehnologijom, sofisticiranim klima uređajima sa dve zone, inteligentnim teretnim prostorom i još mnogo toga, Vi i Vaši putnici možete uživati u prvoklasnoj vožnji.

Karakteristike prikazane na ovoj stranici mogu biti dostupne samo u izabranim modelima. Ako su dostupne, i te funkcije se mogu koristiti kao opcija uz dodatnu cenu. Preuzmite brošuru za više informacija i trenutne specifikacije.

Savršeni prostor za sedenje

Vozačevo sedište i volan u potpunosti su podesivi tako da možete postaviti svoj idealni položaj za vožnju. Tu je i ugrađeni naslon za ruke, a na zahtev su dostupni podesiva lumbalna podloga, grejana prednja sedišta i električno podesivo vozačevo sedište. Osim toga, sedišta u drugom redu mogu se zaokrenuti prema zadnjoj strani vozila i rasporediti kao u konferencijskoj sobi. To omogućavaju brojne konfiguracije za stvaranje savršenog prostora ili povećanje prostora za prtljag bez potrebe za uklanjanjem sedišta.

Ako Vam je ikada potrebno više od uobičajenog teretnog prostora, sedišta drugog i trećeg reda mogu se pojedinačno ukloniti. Tako možete konfigurisati svoje vozilo u skladu sa Vašim zahtevima za prostorom.

Handsfree SYNC 3

SYNC 3 sistem je naša najnaprednija verzija do danas. Brži i lakši za korišćenje, sa poboljšanim glasovnim naredbama i još više funkcionalnosti. Novi interfejs ima veće tastere za poboljšanu upotrebljivost, a 8-inčni ekran u boji osetljiv na dodir, sada ima funkciju pinch-and-swipe pokreta, koja se nalazi i na pametnim telefonima i tabletima, radi još intuitivnije navigacije. SYNC 3 dolazi sa AppLink, Apple-ov CarPlay i Android Auto softverima koji informacije sa Vašeg pametnog telefona prikazuju na ekranu osetljivom na dodir.

Sve na svom mestu i prostor za sve

Postoji mnogo pametnih, pokrivenih prostora za prtljag, čak i iznad ploče sa instrumentima. Odeljak sa poklopcem sadrži 12-voltnu utičnicu, AUX ulaz i standardni USB priključak.

Između vozačevog sedišta i suvozačevih sedišta takođe možete ugraditi opcionalnu utičnicu od 150W i 240V.

Pametne funkcije poput držača za čaše sa roll-up poklopcem, držača za boce, pregrada za laptop, pregrada ispod sedišta, polica na vratima i preklopivog stola pomažu u održavanju organizovanja stvari i čuvanju dragocenosti izvan vidokruga.

Dvostruka klizna vrata

Za veću fleksibilnost i lakši pristup, sa obe strane su klizna vrata. Vrata su dizajnirana sa najvećom pažnjom. Štitnici su prekriveni kako bi sakrili mehanizam, poboljšali aerodinamiku i smanjili nivo buke. Standardna verzija takođe uključuje visoko kvalitetne pragove ispod vrata.

Integrisani krovni nosač za udobne, ekonomične i mirne vožnje

Inovativni krovni nosač može se lako sklopiti kada ga ne treba. To će Vam uštedeti problem ugradnje i skidanja. Osim toga, troši se manje goriva zbog smanjenog otpora, a možete i uživati u mirnoj vožnji bez neudobne buke vetra.

Quickclear – Brzo rešenje za zaleđena vetrobranska stakla

Ovaj pametni alat dizajniran je kako bi Vam uštedeo vreme u hladnim jutarnjim satima. Samo pritisnite dugme i vrlo tanke žice za grejanje će otopiti led, odmagliti ili očistiti vetrobransko staklo. Takođe će i brisači vetrobranskog stakla biti odleđeni.

Ford Easy Fuel za jednostavno punjenje gorivom

Sa ovom korisnom funkcijom gotovo je nemoguće napuniti pogrešno gorivo jer se pogrešna mlaznica za gorivo jednostavno ne uklapa u otvor rezervoara. A budući da je Ford Easy Fuel sistem bez čepa, nikada više nećete morati da dodirujete masne poklopce za gorivo.

Samozaštitna bočna ogledala

Kako biste izbegli oštećenje na parkingu, električna preklopiva bočna ogledala se automatski preklapaju kada zaključate vozilo. Kada su presavijena, stilski integrisani LED pokazivači smera takođe su zaštićeni.

Tourneo Custom Shuttle Bus

Novi Tourneo Custom Shuttle Bus L2 usmeren je prema udobnosti putnika. Svaki od četiri reda sedišta opremljen je sedištima sa direktnim pristupom što nudi obilje prostora. Zadnja sedišta su lako dostupna sa strane kliznih vrata. Dostupan u svim serijama, ovaj model je takođe dostupan sa opcionalnom unutrašnjosti od kože. Dizajn stavlja udobnost putnika i mobilnost ispred prtljažnog prostora.