TOURNEO COURIER

DIZAJN

Praktičan stil

Na dizajn Tourneo Couriera uticala su četiri osnovna cilja: ponuditi sve praktične prednosti vozila za prevoz osoba, pobrinuti se za udobnost i sigurnost Vaših suputnika, uključiti samo najpotrebnije tehnologije i osigurati cenovno dostupnu kupovinu i upotrebu vozila.

Spoljašnjost

Na izgled Tourneo Couriera uz stil uticalo je još nekoliko elemenata. Aerodinamički oblik karoserije, na primer, automobilu daje moderan izgled, a ujedno i poboljšava njegovu aerodinamičnost čime doprinosi najefikasnijoj potrošnji. Od visokotehnoloških svetla do vrata sa širokim otvaranjem – svaki deo ovog pametnog vozila osmišljen je tako da je u jednakoj meri praktičan i odličnog izgleda.

• Kompaktno, elegantno i štedljivo s gorivom

• Prilagodljiv prostor za najviše pet osoba

• Klizna vrata za veću dostupnost

• Jednostavna organizacija prtljage

Unutrašnjost

Unutrašnjost je udobna i odlično izrađena, izdržljiva i prostorna – namenjena potpunom životu. Sedišta su ergonomski osmišljena kako bi bila maksimalna podrška, a Vama kao vozaču na dohvat ruke nalaze se svi elementi i tehnologije. I Vaši putnici će putovati prostorno i udobno, a podesivost sedišta ponudiće mnogo mogućnosti za prevoz osoba, prtljaga, bicikla, kutija, nameštaja u kutijama i sl…

ISKUSTVO U VOŽNJI

Sve što Vam treba u automobilu

Vaš auto je bitan deo Vašeg života i zato se u njemu morate osećati kao kod kuće. Vaš auto mora i ispuniti očekivanja i ulogu koju ste mu namenili. Osim udobnosti i prilagodljivosti, on mora neprestano omogućavati jednostavno i udobno putovanje. Saznajte kako Tourneo Courier ispunjava sve te zahteve.

Tehnologija vožnje

Tehnologija Vas mora rasteretiti, olakšati Vam život i pomoći Vam da se fakusirate na bitnije stvari. U Tourneo Courieru svaki sistem, svaka funkcija i svaka naprava, osmišljeni su upravo za to.

Ford SYNC. Napredna hands-free tehnologija

Ford SYNC omogućava upravljanje muzikom i primanje poziva na mobilnom telefonom putem jednostavnih intuitivnih glasovnih naredbi. Na primer, ako je “kuća” u Vašem telefonu sačuvana kao jedan od kontakata, dovoljno je da kažete samo: “Call kuća” i sistem će automatski nazvati broj. Glasovne naredne možete koristiti i za reprodukciju pesama sa USB fleša ili MP3/iPod reproduktora ili strimovanje muzike sa Vašeg telefona. Sistem će naglas izgovoriti i tekstualne poruke poslate na Vaš mobilni. Ford SYNC možete koristita na Engleskom, Nemačkom, Francuskom ili Italijanskom jeziku.

Lakša vožnja unazad

Ivičnjaci, kante za smeće, niski zidići… Zadnja kamera za pomoć prilikom vožnje unazad pokazuje na ekranu ugrađenom u retrovizoru sve što se nalazi iza Vas, a uključuje se automatski, kada izaberete vožnju unazad. Sistem pokazuje i virtualne linije putanje vozila, i tako Vam pomaže da se parkirate na malom i uskom parking prostoru.

Senzori zbog kojih parkiranje više neće biti stresno

Senzori za merenje udaljenosti pri parkiranju pomažu Vam da odredite udaljenost između Vašeg automobila i bilo koje prepreke ispred ili iza vozila. Kada otkriju prepreku, uključuju zvučno upozorenje čija se učestalost povećava približavanjem prepreke.

Ugrađen navigacioni sistem dovešće Vas uvek do cilja

U potpunosti integrisani sistem satelitske navigacije opremljen je sa 12,5-centimetarskim (5-inčnim) ekranom u boji i zvučnim sistemom DAB za jasne glasovne naredbe. Sistem se odaziva na trenutnu brzinu vožnje i najnoviju situaciju u saobraćaju, i tako Vam može ponuditi najtačnije vreme dolaska i najdetaljnije informacije o stanju u saobraćaju.

Manje zahtevna vožnja, ekonomičnije putovanje

Tempomat, zajedno sa prilagodljivim sistemom za ograničavanje brzine, pamti odabrano ograničenje brzine Vašeg kombija. Osim što štedi gorivo, smanjuje mogućnost prekoračenja brzine, i kao i svi tempomati, održava odabranu brzinu, čineći vožnju opuštenijom, naročito prilikom dugih putovanja i vožnje po autoputu.

Udobnost i praktičnost

Ponekad detalji čine najveće razlike. Zahvaljujući nizu domišljatih funkcija, naprednih tehnologija i pametnih prostora za odlaganje, Vi i Vaši putnici uživaćete u svakoj od tih razlika na svakom putovanju sa Vašim Tourneo Courierom.

Prostor za sve

Kabina je osmišljena tako da je svaki kvadratni metar prostora maksimalno iskorišćen, pa tako i prostor iznad prednjih sedišta sa velikom ali neupadljivom policom za odlaganje.

Udobno, prostorno i prilagodljivo

Sedišta Tourneo Couriera jednako su udobna kao i opuštajuća, i praktična i izdržljiva. Zbog svog dizajna sedišta su i izuzetno prilagodljiva. Zadnja se sedišta, primera, dele 60/40 i moguće ih je preklopiti i pomeriti napred u prostor za noge, čime se stvara više prostora za prtljag.

Obogaćen prostorom

U kabini ćete osetiti raskoš unutrašnjosti, koji nudi dovoljno prostora za Vas, Vaše putnike i sav Vaš prtljag.

Prtljag ćete lako organizovati

Sa podesivom policom za prtljag jednostavno i najbolje moguće iskoristićete prtljažni prostor. U gornjem položaju polica nudi prostor za prtljag, koji je veći nego u brojnim drugim automobilima. U srednjem položaju omogućava odvajanje velikih ili teških predmeta od manjih. Policu možete i vertikalno prisloniti uz zadnja sedišta, i tako iskoristiti otvoreni prostor za bilo koji drugi oblik tereta.

Inteligentan prostor za sve Vaše uređaje

Postolje MyFord osmišljeno je za satelitsku navigaciju, pametni telefon i MP3 player, a opremljeno je priključkom za USB.

Više prostora za odlaganje na dohvat ruke

Veliki središnji deo konzole omogućava Vam da sve ključne stvari za svoje putovanje imate pri ruci i sigurno spremljene od neželjenih pogleda. Na izbor je prostor za sve u veličini A4 (mape, beležnice, knjige), a na svakoj strani konzole nalazi se i priručni držač za čaše.

Neka Vam bude udobno

Bez obzira da li su putovanja kratka ili dugačka, za volanom Vam uvek treba biti udobno. Vozačevo sedište može se podesiti u šest smerova, opremljeno je okretnim dugmetom za podešavanje visine i nagiba, a uključuje i lako podesivu potporu za kičma i srednji naslon za ruke. Osim toga, možete se odlučiti i za grejana sedišta za Vas i Vašeg suvozača, koji svoje sedište može podesiti u četiri smera.

Potpuno podesiv volan

Sa volanom, koji Vam omogućava podesivu visinu i dubinu, lako ćete pronaći svoj idealan položaj za vožnju.

Izvrsno iskomponovana muzika

Napredni audio sistem, koji je osmišljen kako bi se pronašao najjači radio signal i najbolji kvalitet zvuka, uključuje vrhunske auto zvučnike spreda i od pozadi, i pojačala na obe strane. Bez obzira na to kakvu muziku volite slušati ili je želite emitovati sa USB fleša ili auto sistema za zabavu, Tourneo Courier je predivno mesto za slušanje muzike.

Fordov Easy Fuel sistem za sprečavanje sipanja pogrešnog goriva

Zahvaljujući Easy Fuel sistemu u Vaš kombi je praktično nemoguće sipati pogrešnu vrstu goriva jer pogrešna mlaznica jednostavno neće odgovarati. Kod Easy- Fuel sistema nema čepa od rezervoara, pa tako ni uprljanih ruku.

Vetrobransko staklo se brzo čisti uz funkciju Quickclear

Pomoću ove pametne funkcije, lakše ćete krenuti na put u ledena zimska jutra. Jednostavno pritisnite dugme i sistem će odmrznuti ili odrositi staklo u samo nekoliko sekundi, čak i kod temperatura ispod nule.

Namestite idealnu temperaturu koja Vam odgovara

Sa dvosturkim klima uređajem sa automatskom regulacijom temperature (DEATC), koja je u izboru kao dodatna oprema, možete namestiti temperature koje odgovaraju i Vama i Vašem suputniku, a sistem je kao takvu održava pomoću napredne klimatizacije.

Vrata prtljažnika se podižu na dugme

Za jednostavno podizanje prtljažnih vrata samo pritisnite dugme ispod kvake vrata i tako ćete lako doći do prtljažnog prostora i zadnjeg putničkog dela.

Brisači koji se automatski prilagođavaju kiši

Brisači vetrobrana sa senzorom za kišu uključuju se kada je na vetrobranu otkrivena vlaga, a zatim prilagođavaju svoju brzinu kako bi obrisali sve što trenutno vreme donese. Izaberite jedan od šest različitih nivoa osetljivosti kako bi odredili koliko se vlage mora akumulirati pre pokretanja brisača. Brisači vetrobrana sa senzorom za kišu dostupni su kao dodatna oprema u kompletu sa automatskim svetlima. (više u nastavku)

Svetla koja se uključuju automatski kada je to potrebno

Novi Tourneo Courier ima senzore koji detektuju smanjeni nivo svetla i automatski aktiviraju svetla na vozilu. Primera, pri ulasku u tunel. Vožnja sa takvim svetlima je jednostavnija i sigurnija. Automatska svetla su dostupna kao dodatna oprema u kompletu sa brisačima koji se automatski prilagođavaju kiši. (više o tome u nastavku)

PRILAGODLJIVOST I EFIKASNOST

Uživajte u snazi i ekonomičnoj potrošnji

Na raspolaganju je dobroimati nekoliko elemanata snage, ali da oni pritom nisu skupi. Zato su snažni benzinski i dizeli motori Tourneo Couriera osmišljeni kako bi potrošnja goriva bila ekonomična, u šta ćete se i sami uveriti.

Snaga

Najbolji benzinski motor

Novi 1,0-litarski 3-cilindarski benzinski motor EcoBoost sa 6-stepenim ručnim menjačem razvije 100 KS i 170 Nm okretaja. U kombinaciji sa drugim tehnologijama za uštedu goriva, kao što je Auto-Start-Stop, ovaj nagrađeni motor garantuje snagu, koju biste inače očekivali od običnog 1,6-litarskog motora, sa time da postiže 24 % manju potrošnju i 25 % manju emisiju CO2, koje iznose svega 119 g/km.

Dva najbolja dizel motora u svom razredu

Štedljiv 1,5-litarski motor Duratorq TDCi razvije 75 KS, i stvara malu potrošnju goriva i nisku emisiju CO2:

3,9 l/100 km in 103 g/km (sa sistemom Auto-Start-Stop). Ako želite ekonomičniju potrošnju goriva, 1,6-litarski motor TDCi razvije 95 KS i (sa sistemom Auto-Start-Stop i sistemom za ograničavanje brzine do 100 km/h) postiže 3,7 l/100 km, sa CO2 gasovima od samo 97 g/km.

Ekonomičnost

Vrhunski dizel i revolucionarni benzinski motori mogu smanjiti broj zaustavljanja na benzinskim pumpama (a time ukupni račun za gorivo). Spoljašnjost automobila osmišljena je za bolju aerodinamičnost, što takođe utiče na uštedu prilikom potrošnje goriva. I druge tehnologije doprinose dodatnoj ekonomičnosti, a na troškovima ćete uštedeti i zbog dugih servisnih intervala.

Manja potrošnja goriva uz sistem Auto-Start-Stop

Ova tehnologija, koja je na raspolaganju kao dodatna oprema, automatski zaustavlja motor kada se Vaš kombi zaustavi na semaforu ili u koloni. Kada ste spremni za nastavak vožnje samo pritisnite kvačilo, izaberite prvu brzinu i sistem će ponovo upaliti vozilo. Auto-Start-Stop je izrazito efikasan u gradu i na gradskim ulicama gde smanjuje potrošnju goriva za do 10 % (gradska vožnja).

Dugački servisni intervali za manju odsutnost vozila sa puta

Svi delovi i sve komponente novog Tourneo Courier-a osmišljeni su za maksimalnu izdržljivost i traju duže vremena bez servisiranja. Zato su servisni intervali postavljeni na svakih 30.000 km ili 1 godinu.

Upravljivost

Jednostavno okretanje

Tourneo Courier ima mali okretajni krug, pa manevriranje po uskim ulicama više neće biti stresno. Okretajni krug je svega 10,5 m (između rubnika) i moguće ga je izvesti sa samo 2,6 okretaja volana iz jednog krajnjeg položaja u drugi.

Okretanje i putovanje bez napora

Električni servo upravljač (EPAS) automatski se prilagođava kako bi mogućio jednostavnije upravljanje kod parkiranja u suženim prostorima i čvršće upravljanje sa više kontrole na autoputevima. Za razliku od uobičajenog servo upravljača, koji radi neprestano i troši energiju i gorivo, naš EPAS radi samo kada je potrebno i tako dodatno brine o potrošnji.

Sigurnost i zaštita

Smirujuć u svakom pogledu

Smanjuje stres na uzbrdici, automatski poziva hitne službe, upozorava Vas ako je pritisak u gumama niži: tehnologije Tourneo Couriera za Vas pružaju sve to i mnogo više. Vozilo je opremljeno i sa nizom sigurnosnih i zaštitnih sistema osmišljenih kako bi Vam pružili maksimalnu sigurnost i zaštitu vozila.

Pomoć vozaču

Ford SYNC sa funkcijom Pomoć u nezgodi može pozvati pomoć i kada Vi to ne možete

Bitan deo sistema Ford SYNC, koji može spasiti život, je Pomoć rilikom hitnih situacija. U slučaju nezgode u kojoj je aktiviran vazdušni jastuk ili je isključena pumpa za gorivo, ova tehnologija umesto Vas može automatski pozvati nadležne hitne službe. Možete uspostaviti poziv i razgovor sa hitnim službama, ako Vam je to potrebno. Sistem će posredovati ključne informacije, kao što su GPS-koordinate, čak i ako niste pri svesti.*

* Fordova Pomoč u nezgodi deluje u više od 30 evropskih država. Ova funkcija deluje kada je povezana sa mobilnim telefonom kog imate sa sobom, kada se aktivira vazdušni jastuk (ne uključuje vazdušne jastuke na kolenima) ili kada senzor koji prepozna udarac isključi pumpu za gorivo. Govorna funkcija i Pomoć u nezgodi nisu na raspolaganju na svim evropskim jezicima.

Dodatna kontrola pri kretanju uzbrdo

Sistem pomoći pri kretanju na uzbrdici sprečava klizanje vozila unazad. Radi tako što održava pritisak na kočnicu dodatnih 2,5 sekunde i time Vam daje više vremena za prebacivanje stopala sa papučice kočnice na papučicu gasa. Sistem je takođe koristan prilikom kretanja i zaustavljanja na klizavim površinama.

Optimalna vuča uz minimalan napor

Naš napredni sistem za dinamičku kontrolu vuče (TCS) sprečava prekomerno proklizavanje točkova i pruža optimalnu vuču, prenos snage i stabilnost u trenutku kada Vam najviše treba. Sistem stalno prati i prilagođava količinu snage koja je dodeljena svakom točku kako bi osigurao najbolji mogući kontakt sa podlogom i neometanu vuču prilikom ubrzavanja.

ESC pomaže da sačuvate potpunu kontrolu u svim uslovima

Elektronski program stabilnosti (ESC) neprekidno nadgleda rad Vašeg vozila. Otkriva bilo kakva odstupanja od izabranih putanja i automatski ispravlja položaj vozila na putu kako biste zadržali kontrolu nad vozilom. Ova tehnologija takođe pomaže u smanjenju zaustavnog puta pri naglom kočenju.

Upozora Vas ako padne pritisak u Vašim gumama

Uvek je bitno imati pravilno napumpane gume, čime štedite gorivo, čuvate pneumatike i brinete za svoju sigurnost. Zato senzori prate svaki točak i upozoravaju Vas ukoliko dođe do problema, tako da lako možete zaustaviti vozilo, proveriti i ponovo napuniti gumu ili je po potrebi i zameniti.

Sigurnost

Sistem stabilnosti prikolice

Sistem stabilnosti prikolice otkriva vijuganje ili zanošenje prikolice i smanjuje brzinu Transit Connecta, i na taj način pomaže u rešavanju problema, a kako bi osigurao veću kontrolu prilikom vuče. Vozilo usporava smanjenjem okretnog momenta i postupnim povećavanjem sile kočenja na sva četiri točka.

Više snage za skretanje u nezgodi

Pomoć kod skretanja u nezgodi (EBA) Vašemu kombiju omogućava najveću efikasnost kod naglog skretanja. Ovaj sistem prepoznaje koliko ste snažno pritisnuli kočnicu i tu silu po potrebi automatski poveća.

Stalna zaštita od preokretanja

Sistem za sprečavanje prevrtanja (ROM) prati Vaš kombi i prepoznaje opasne uslove zbog kojih bi se vozilo moglo prevrnuti. Sistem nakon toga uključi ESC, koji nadgleda brzinu i vraća vozilu potrebnu stabilnost.

Vazdušne zavese i prednji i bočni vazdušni jastuci za Vas i Vašeg suvozača

Tourneo Courier je na izbor sa vazdušnim zavesama, prednjim i bočnim vazdušnim jastucima za vozača i suvozača i sa poboljšanim aktivatorima sistema. Na ključnim tačkama u vozilu nalaze se i napredni senzori koji garantuju brzu i kontrolisanu reakciju.

Jeste li vezani sigurnosnim pojasom?

Sigurnosni pojasevi na zadnjim sedištima su ugrađeni kao standarna oprema, a automobil i zvučno upozorava putnike ukoliko nisu vezani.

Da bi se osigurala sigurnost dece

Ako putujete sa decom, se obe strane na sedištima u drugom redu, pričvršćenji su ISOFIX priključci za dečija sedišta.

Zaštita

Vi birate koja vrata želite da zaključate i otključate

Vozilo je serijski opremljeno sa daljinskim srednjim zaključavanjem. U ovom novom sistemu zaključavanje je sigurnije nego ikad. To je zato što može otvoriti svaka pojedina vrata, bez automatskog otključavanja ostalih vrata. Ostala vrata ostaju čvrsto zaključana sve dok ne pritisnete sigurnosni prekidač na vozačevim vratima. Ovaj prekidač se može koristiti za kontrolu zaključavanja i otključavanja svih vrata vozila.

Protiv-provalne brave

Sve brave su zaštićene protiv krađe oklopom koji sprečava sečenje, bušenje ili razbijanje.

Dve vrste alarmnih sistema sa visokim performansama

Spoljašnja alarmna naprava štiti Vaše vozilo tako što se upali ako se vrata otvaraju na silu. Za još veću zaštitu izaberite alarmni sistem Thatcham Category 1. Ovaj sistem se automatski upali kada zaključate vozilo i stvara snažan zvučni signal prilikom upada u vozilo, kod podizanja vozila ili ako senzori pokreta raspoznaju ikakvo kretanje u unutrašnjosti vozila.

MODELI

Koji je model pravi za Vas?

Kada se odlučite da li je Tourneo Courier pravi automobil za Vas, možete birati između tri modela. Svi su standardno opremljeni nizom funkcija i tehnologija, a ovo poređenje će Vam pomoći da pronađete pravi model za Vas.

Spoljašnjost

• Prtljažna vrata sa brisačima i grejanim vetrobranskim staklom

• 15-inčni čelične felne sa punom zaštitom točkova

• Prednji branici u boji karoserije. Iza: srednji deo u jednoj boji, vanjski deo u boji karoserije

• Fordov Easy-Fuel sistem za sipanje goriva bez čepa

Unutrašnjost

• Dvostrana klizna vrata za putnike na zadnjim sedištima

• Spoljašnji retrovizori sa daljinskim ručnim upravljanjem

• Električno pomeranje prednjih stakala i spuštanje prozora jednim pristiskom na vozačevoj strani

• Potisni prozori u drugom redu

• Vozačevo sedište podesivo u 4 smera (napred, nazad, nagib, visina)

• U 2 smera podesivo suvozačevo sedište

• Podesivi servo volan

• Tepisi od tkanine u kabini i gepeku

• Središnja konzola sa dva držača za piće i prostorom za odlaganje veličine A4

• Auto sistem za zabavu (ICE): ugrađen osnovni paket opreme

• Sedišta u drugom redu koja se preklope i pomere, deljena klupa razmera 60/40, sa pojačanjem za glavu i tačkama za osiguravanje ISOFIX

• Komplet za popravljanje guma

Sigurnost i zaštita

• ABS sa četiri senzora i EBD (električna podela kočione snage)

• ESC (elektronski program stabilnosti)

• Četiri zvezdice na testu sigurnosti Euro NCAP za bočne zavese, vazdušne jastuke za vozača i suvozača, i bočne vazdušne jastuke i upozorenje za korišćenje sigurnosnih pojasa na zadnjim sedištima

• Daljinsko centralno zaključavanje

• Dnevna svetla

Trend

Spoljašnjost

• 15-inčne čelične felne sa punim pokrićem točkova

• Kvake vrata, retrovizori i bočne ukrasne lajsne u boji karoserije

• Hromirana mreža maske

• Svetla za maglu

Unutrašnjost

• Vozačevo sedište podesivo u 4 smera

• U 2 smera podesivo suvozačevo sedište

• Vozačevo sedište sa podesivom potporom za kičmu i naslonom za ruku

• Prostor za odlaganje iznad glave i ispod suvozačevog sedišta

• Radio AM/FM, USB, Bluetooth® i postolje MyFord

• Električno grejani retrovizori

• Mreža za utovar za dno prtljažnog prostora

• Kožni volan

Sigurnost i zaštita

• Vazdušni jastuk za vozačeva kolena

• Podesiv sistem za ograničenje brzine (ASLD)

Titanium

Vanjština

• 16-inčne aluminijumske felne

• Zatamnjena stakla u 2./3. redu

• Krovni nosači

• Automatska svetla i brisači sa senzorima za kišu

Unutrašnjost

• Klima (ručna)

• Podesiva polica gepeka