NOVI TRANSIT CUSTOM

Pregled

Internacionalni kombi godine 2013.

Novi Transit Custom impresionira maksimalnim kapacitetom za prevoz tereta, uključujući i mnoge inovativne karakteristike u teretnom prostoru. Vozaču pomažu najnovije Ford tehnologije. Koristan, praktičan, vredan i moćan Transit Custom potpuno zaslužuje prestižnu titulu Internacionalnog kombija za 2013.

Srednji model u našoj novoj liniji vozila Transit, Transit Custom ima najmanju potrošnju goriva u svojoj klasi, zahvaljujući ECOnetic tehnologiji za uštedu goriva, kao što su Start/Stop sistem i sistem pametnog regenerativnog punjenja. Sa udobnom i izdržljivom unutrašnjošću učiniće Vaš radni dan jednostavnim – poseban komfor ćete osećati u kabini, koja deluje kao pokretna kancelarija. Takođe, teretni prostor je bez premca u ovoj klasi. I, bez obzira na to da li ste izabrali Kombi, Kombi Furgon ili Furgon, dobićete mnogo naprednih tehnologija, uključujući i glasom upravljani Ford SYNC sistem za povezivanje sa MP3/iPod uređajima i telefonom.

Dizajn

Transit Custom kombinuje modernu spoljašnjost sa udobnom unutrašnjošcu koja prevazilazi standard komercijalnih vozila. I spoljašnjost i unutrašnjost su oblikovani sa misijom da pruže prakticnost i udobnost. Pogledajte ispod.

Spoljašnjost

Transit Custom funkcionalnost

Transit Custom praktičnost

Transit Custom dizajn

Internacionalni kombi godine

Transit Custom praktičnost i funkcionalnost

Transit Custom spoljašnji dizajn

Unutrašnjost

Udobna unutrašnjost

Napredna tehnologija

Veoma prostran

Boje

Transit Custom je dostupan u različitim bojama spoljašnjosti. Izaberite svoju najomiljeniju:

Frozen White (Ledeno bela)

Moondust Silver (Srebrna meseca)

Tectonic Silver (Tektonski srebrna)

Shadow Black (Crna senke)

Race Red (Trkački crvena)

Midnight Sky (Boja ponoćnog neba)

Stratosphere (Boja stratosfere)

Dark Stratosphere (Tamnija stratosfera)

Blazer Blue (Blejzer plava)

Iskustvo u vožnji

Veoma je okretan i lagan za vožnju. Za kombi vozilo srednje veličine, Transit Custom je izuzetno lagan za upravljanje. Opremljen je mnogim pametnim funkcijama koje olakšavaju vožnju. *Karakteristike navedene na ovoj stranici su dostupne samo na nekim modelima. Ukoliko nisu dostupne, funkcije se mogu izabrati uz dodatni trošak. Preuzmite brošuru za više informacija i važeće specifikacije.

Uočava saobraćajne znakove na putu koji se lako mogu predvideti

Funkcija za prepoznavanje saobraćajnih znakova može otkriti trajne i privremene znakove, kako na putu, tako i iznad puteva. Ploča sa instrumentima će prikazati odgovarajuće ograničenje brzine ili ikonu neovlaštenog preticanja drugih vozila. Indikatori na ploči sa instrumentima se menjaju u stvarnom vremenu, zavisno od regulacije saobraćaja na području u kome se nalazite.

Vaše vozilo Vam pomaže pri održavanju zakonske brzine

Novi Transit Custom dolazi opremljen Sistemom pametne pomoći za brzinu koja optimizuje kontrolu ubrzanja tako da svoju pažnju možete usmeriti na put ispred Vas. Kamera za promet automatski prepoznaje važeće ograničenje brzine (ukoliko je postavka aktivirana), a sistem prilagođava Vašu brzinu zakonskom ograničenju.

Kontrola brzine se automatski prilagođava

Adaptive Cruise Control sistem (Prilagodljivi tempomat) Vam omogućava izbor brzine za vožnju koju će sistem održavati za vreme vožnje. Kada ugrađeni RADAR-senzor uoči vozilo ispred Vas, Vaše vozilo će automatski usporiti kako bi održalo prethodno zadani razmak između vozila. Kada više nema vozila ispred Vas, sistem automatski ubrzava Vaše vozilo na prethodno postavljenu brzinu vožnje. Sistem prednjeg upozorenja deo je Prilagodljivog tempomata i upozorava Vas ukoliko se slučajno previše približite vozilu ispred Vas.

BLIS tehnologija koja nadzire mrtvi ugao

Sistem za nadzor mrtvog ugla (BLIS sistem) služi se radarskim senzorima, da bi Vas upozorio na vozila u mrtvom uglu koja Vam inače nisu vidljiva. Sistem je smešten na obe strane Vašeg novog Transit Custom-a i jasno vidljivim narančastim svetlosnim upozorenjima na retrovizorima upozorava na potencijalno opasne situacije.

Uočavanje teško vidljivih vozila

Upozorenje na nadolazeći saobraćaj (Cross Traffic Alert) je integrisani deo BLIS sistema. Prilikom napuštanja parking mesta, kada Vam je preglednost okoline ograničena, Cross Traffic Alert uočava vozila u blizini i emituje zvučni signal upozorenja. Dodatno će se aktivirati svetlosni signal na retrovizoru (na levom ili desnom retrovizoru, zavisno od smera približavanja drugih vozila Vašem) i upozorenje na višenamenskom ekranu.

Nova LED dnevna svetla – stil i vidljivost

Nova poboljšana dnevna svetla odlikuje visoka energetska efikasnost uz koje je novi Transit Custom dobio karakterističan izgled. Zbog njih ćete biti primećeni danju i jasno vidljivi noću.

Prednja svetla se uključuju automatski

Automatska prednja svetla sadrže ugrađen senzor koji prepoznaje smanjivanje dnevnog svetla, sumrak ili pak naglu promenu u dnevnom osvjetljenju. Tada se prednja svetla automatski uključuju i pomažu vozaču prilikom vožnje u mračnijim područjima.

Dodatno, pomoćni senzor gasi duga svetla čim uoči vozila ispred Vas kao i nadolazeća vozila iz suprotnog smera. Tako Vaše vozilo ne zasljepljuje ostale učesnike saobraćaja. Posle se duga svetla automatski uključuju za optimalnu preglednost.

Napredni sistem koji Vas drži u Vašoj saobraćajnoj traci

Ukoliko slučajno izađete iz Vaše saobraćajne trake Pomoć za ostanak u saobraćajnoj traci Vas upozorava vibracijom volana i vizualnim indikatorom na ekranu.

Lakša vožnja unazad

Stubići, biciklisti, niski zidovi… zadnja kamera na ekranu na srednjoj konzoli prikazuje sve što je iza vozila. Ovako ćete uočiti objekte koji se lako mogu prevideti. Olakšano Vam je parkiranje vozila a virtualne linije na ekranu će Vam omogućiti parkiranje i na najmanjim prostorima. Kamera se aktivira automatski čim menjač prebacite u položaj za vožnju unazad.

Senzori za parkiranje bez stresa

Prednji i zadnji senzori za parkiranje Vam omogućavaju da ocenite udaljenost između Vašeg vozila i objekata ispred i iza Vas. Čim senzori uoče objekat, aktivira se zvučno upozorenje koje postaje sve glasnije kako se približavate prepreci.

Zadnja osovina

Sistem vazdušnog amortizera na zadnjoj osovini automatski održava vožnju na istoj visini bez obzira na to koji teret prevozite. Ovako možete potpuno uživati u vožnji bilo da se vozite sami, sa putnicima ili se vozite sa potpuno iskorišćenim teretnim prostorom.

Stabilizacija pri bočnom vetru

Pri naletima jakog bočnog vetra aktivira se elektronska kontrola stabilnosti vozila koja pomaže vozaču da ostane u odgovarajućoj saobraćajnoj traci.

Ford SYNC Pomoć u slučaju nužde

Važna funkcija Ford SYNC-a je Pomoć u slučaju nesreće *. U slučaju nesreće, ako je aktiviran vazdušni jastuk ili je isključena pumpa za gorivo, ova usluga može pozvati hitnu pomoć putem mobilnog telefona spojenog na Bluetooth®. Ako je potrebno, možete prekinuti poziv ili razgovarati sa hitnom službom. Sistem takođe prenosi važne informacije kao što su GPS koordinate, čak i ako niste u mogućnosti da to učinite sami.

Performanse i efikasnost

Savršena ravnoteža performansi i efikasnosti

Novi Transit Custom pruža beskompromisnu kombinaciju povećane snage sa izuzetnom efikasnosti potrošnje goriva i emisijom izduvnih gasova. *Karakteristike navedene na ovoj stranici su dostupne samo na nekim modelima. Ukoliko su dostupne, funkcije se mogu izabrati uz dodatni trošak.

Poboljšane performanse

Raspon Ford EcoBlue 2,0L motora pruža poboljšane performanse i bolji okretni moment. Performanse ovih naprednih pogonskih sistema takođe udovoljavaju strogim Euro 6 normama za emisije izduvnih gasova, a dodatno su poboljšane pametnim i ekonomičnim tehnološkim rešenjima.

Aditiv smanjuje nivo zagađivača

SCR-katalizator (selektivni katalitički reduktor) pretvara AdBlue® NOx izduvne gasove u azot i vodu uz pomoć vodenog rastvora uree. Filtar čestica zatim filtrira više od 99 % čvrstih čestica iz izduvnog sistema. Pravilno izvršenje procesa je zagarantujuno samo ukoliko je rezervoar AdBlue® tečnosti Vašeg Ford EcoBlue 2,0L motora punjen AdBlue® tečnošću. Svetlosno upozorenje sistema se aktivira čim se nivo AdBlue® tečnosti spusti ispod minimuma.

Smanjena potrošnja goriva sa automatskim start-stop sistemom

Ova tehnologija isključuje motor dok čekate zeleno svetlo na semaforu ili ste u saobraćajnoj gužvi (ali ostale osnovne funkcije kao što su svetla, klima, audio i Ford SYNC sistem nastavljaju raditi). Kad Vam se oslobodi prolaz za nastavak vožnje jednostavno pritisnite papučicu kvačila, ručicom menjača izaberite prvu brzinu, a na vozilima sa automatskim menjačem pritisnite papučicu gasa. Automatski start-stop sistem se svakako isplati, posebno u gradskoj vožnji gde je moguće smanjenje potrošnje goriva i do 10 %.

Kontrola ubrzanja za ekonomičniju vožnju

Ova inovativna funkcija kontroliše ubrzanje prema količini tereta koje Vaše vozilo prevozi. Ovako možete da smanjite potrošnju goriva i do 15 %, zavisno od načina vožnje. Zahvaljujući ovoj tehnologiji motor, kočnice, gume i druge komponente se znatno manje troše.

SelectShift automatski prenos snage

Motori od 130 KS i 170 KS dolaze opremljeni sa 6-stupanjskim SelectShift automatskim mjenjačem. Ovo je standardni pogon za različite modele šasija i težinskih razreda vozila. Omogućuje ugodnu i opuštenu vožnju osobito na relacijama koje uključuju puno privremenog zaustavljanja i kretanja. Automatski mjenjač također nudi mogućnost ručnog izbora brzina sklopkom koja se nalazi na središnjoj konzoli ručice automatskog mjenjača. Dodatno, prilikom vožnje otežanim uvjetima (primjerice na klizavim cestama ili nagibima) možete odabrati vožnju isključivo u jednoj od 6 brzina.

Udobnost i praktičnost

Moderan izgled i izuzetna udobnost

Izvrsno dizajnirana vozačka kabina je kombinacija robusnosti i praktičnosti. Pametan dizajn osigurava dovoljno prostora za pohranu. Širok raspon pametnih tehnologija, kao što je SYNC 3 sustav, čini vašu kabinu ugodnim, pokretnim uredom. Značajke navedene na ovoj stranici su dostupne samo na nekim modelima. Ukoliko su dostupne, značajke se mogu odabrati uz dodatni trošak. Preuzmite brošuru za više informacija i važeće specifikacije.

Novi SYNC 3. Sistem za komunikaciju bez napora

Ford SYNC 3 napredna je tehnologija koja vam omogućuje da ostanete povezani i kontrolirate svoj mobilni telefon, glazbu i navigacijski sustav. Odaberite između glasovnih naredbi ili 8-inčnog zaslona u boji osjetljivog na dodir, koji sada ima značajku pinch-and-swipe pokreta radi još intuitivnije navigacije. Live Traffic pomaže vam izbjeći zastoj u prometu. Čak možete vidjeti popis lokalnih restorana samo govoreći: “Ja sam gladan”.

Sedišta dizajnirana za udobnost u vožnji

Za novi dizajn prednjih sjedala prerađena je geometrija samih sjedala. Bujnije predivo s finijim, ali trajnijim platnom pružaju Vam više udobnosti i čine Vaša putovanja ugodnijima. Glede konfiguracije sjedećih mjesta: Transit-Custom-Kombi izvedba dolazi sa 2. i 3. redom 2+1 flamingo sjedala, Transit Custom Kombi Van izvedba ima drugi red 2+1 flamingo sjedala i Transit Custom DCiV izvedba dolazi sa 3 sjedala u drugom redu.

Vaša pokretna kancelarija

Prilagodljivo dvostruko putničko sjedalo sadrži prostor za pohranu kojemu je lako pristupiti. Prostor je dovoljno velik za pohranu prijenosnog računala, fascikala i drugog korisnog uredskog materijala. U Trend, Limited i Sport izvedbama sjedalo dolazi s ugrađenim stolićem na izvlačenje koji je smješten u gornjem dijelu središnjeg naslona za leđa. Stolić je radne površine 345 mm x 240 mm pa je pogodan za prijenosno računalo ili pisaći blok. Stolić također sadrži držače za dvije šalice, utor za olovke i elastični remen.

Mnogo korisnog prostora za prtljag

Novi Transit Custom sadrži puno praktičnog prostora za pohranu. Na primjer; lako dostupan prostor za pohranu se nalazi u kontrolnoj ploči. Skriveni pretinac za rukavice, koji se može zaključati, je dovoljno velik za pohranu dokumenata A4 formata, a ovisno o modelu vozila može biti i osvijetljen. Za vaše vrijednosti lako vam je dostupan pretinac ispod sjedala. Između vozačkog sjedala i sjedala za putnike se nalazi držač za šalicu koji se može uvući (dostupan isključivo na modelima s ručnim prijenosom brzina). I vrata samog vozila su dizajnirana s velikim bočnim pretincima gdje ima dovoljno mjesta za odlaganje pisaćeg bloka A4 formata i boce volumena 2L.

Jednostavno prilagođavanje temperature u kabini

Novi Transit Custom dolazi s novim kontrolama za grijanje i klimatizaciju koje su lako dostupne i vozaču i putniku. Kontrolni brojčanici na desnoj strani reguliraju temperaturu grijanja i hlađenja dok brojčanici na lijevoj strani služe za regulaciju jačine ventilacije kada postavka temperature nije postavljena na maksimalnu vrijednost. Ovisno o specifikaciji vozila, dugmad između dva brojčanika služi za kontrolu smjera protoka zraka (prema vjetrobranskom staklu, licu ili prostoru za noge), za kontrolu grijača sjedala, grijača vjetrobranskog i stražnjeg stakla te grijača retrovizora i za kontrolu klima uređaja.

Quickclear – brzo rešenje za zaleđeno prednje vetrobransko staklo

Ovaj pametni alat dizajniran je kako bi vam uštedio vrijeme u hladnim jutarnjim satima. Samo pritisnite tipku i vrlo tanke žice za grijanje će otopiti led, odmagliti ili očistiti vjetrobransko staklo. Također će i brisači vjetrobranskog stakla biti odleđeni.

Sigurnost i zaštita

Inovativni sigurnosni sistem

Novi Transit Custom postavlja sigurnosne standarde ostalim komercijalnim vozilima; za sigurnost putnika u vozilu i za sigurnost tereta. Široki raspon naprednih tehnologija pomažu vozaču u slučaju prometne nezgode, ista tehnologija uočava pješake te se automatskim kočenjem smanjuje rizik od prometne nezgode. Dodatno, novi Transit Custom ima veoma snažnu karoseriju, zaštitu od prevrtanja i za izbor su vam dostupna dva najsuvremenija alarmna sustava.

Značajke navedene na ovoj stranici su dostupne samo na nekim modelima. Ukoliko su dostupne, značajke se mogu odabrati uz dodatni trošak. Preuzmite brošuru za više informacija i važeće specifikacije.

Održava prikolicu na putanji

Stabilizator prikolice prepoznaje zakretanje ili gibanje prikolice i usporava brzinu vašeg vozila dok se prikolica ne umiri – pružajući veću kontrolu pri vuči prikolica. Sustav smanjuje brzinu vozila smanjenjem zakretnog momenta motora i polako povećava pritisak kočnica na svim gumama.

Pouzdana zaštita od prevrtanja vozila

Jedinstveni Ford senzor za zaštitu od prevrtanja vozila osigurava izvrsnu kontrolu protiv proklizavanja kotača osobito pri visoko postavljenom centru ravnoteže, prilikom vožnje po oštrim zavojima i zavojima s nagibom.

Sistem za zaštitu pešaka

Pre-Collision Assist (Pomoć prije sudara) s prepoznavanjem pješaka otkriva spora vozila na cesti ispred vas ili ljude i vozila koja bi mogla prijeći putanju vozila, upozoravajući vas na njihovu prisutnost. Ako ne reagirate, sustav automatski koči za vas. Ova tehnologija namjerava smanjiti ozbiljnost nezgoda ili ih potpuno izbjeći. Sustav je djelotvoran (pri normalnim uvjetima na cesti i vozilu) pri brzinama do 80 km/h.

Sigurnost sa 5 zvezdica

Transit Custom je dobio ocjenu od 5 zvjezdica na NCAP- sigurnosnom testu što dokazuje mogućnost vozila da zaštiti Vas i vaše putnike.

Kontrolni mehanizmi koji se prilagođavaju Vašem teretu

Prilagodljivo upravljanje teretom regulira elektroničku kontrolu stabilnosti ovisno o ukupnoj masi vašeg vozila. Na taj se način može garantirati kontrola i stabilnost, bez obzira je li Transit Custom prazan ili pun tereta.

Optimizirani sistem vazdušnih jastuka

Transit Custom je dostupan sa zračnim jastucima za glavu (za vozača i putnike) te s bočnim zračnim jastucima i poboljšanim sustavom aktivacije.

Upotrebljivost

Olakšava svaki posao

Novi Transit Custom sadrži mnogo sofisticiranih i praktičnih značajki koje Vaš rad čine puno učinkovitijim i lakšim. Izdašan teretni prostor je lako dostupan za utovar. Dizajniran je tako da Vam održava operativne troškove čim je moguće nižim. Značajke navedene na ovoj stranici su dostupne samo na nekim modelima. Ukoliko su dostupne, značajke se mogu odabrati uz dodatni trošak. Preuzmite brošuru za više informacija i važeće specifikacije.

Prvorazredni teretni prostor i pristup

Novi Transit Custom nudi impresivni teretni prostor za sve tri dimenzije: za dužinu, širinu (od kotača do kotača) i uporabljivu visinu unutrašnjosti teretnog prostora. Tako ima mjesta za prijevoz standardnih ploča dimenzija 8′ x 4′ ( u bočnom ili horizontalnom položaju), za tri Euro palete i za predmete do 3 metra dužine. Ukupno pruža 6 kubnih metara teretnog prostora i ugrađenu pregradu – sve to na modelu s kratkim međuosovinskim razmakom (L1). Model s dužim međuosovinskim razmakom (L2) nudi 6.8 kubnih metara teretnog prostora. Široka bočna vrata za utovar, optimizirana visina otvaranja stražnjih vrata i nisko postavljena stepenica osiguravaju komotan pristup teretnom prostoru. Dodatno, klizna vrata sadrže mehanizam koji ih drži sigurno otvorenim prilikom utovara.

Teretni prostor s praktičnom funkcijom povećanja prostora

Transit Custom sadrži jedinstvenu značajku koja Vam omogućuje dodatno povećanje teretnog prostora. U unutrašnjosti, pregrada koja po visini i širini odvaja kabinu i teretni prostor se može preklopiti na dnu. Tako u teretni prostor možete smjestiti predmete do 3 metra dužine kroz stražnja vrata, a krajeve ugurati ispod prednjih sjedala čak i u vozilima s kratkim međuosovinskim razmakom. Ovako vaš dragocjeni teret ne morate prevoziti na krovu već ga možete staviti u vozilo prilikom transporta.

Precizno zatvaranje bočnih vrata

Pametnim dizajnom mehanizam kliznih vrata i vodilice su skriveni od pogleda. Rezultat je poboljšana aerodinamična učinkovitost i smanjenje razine zvuka prilikom otvaranja i zatvaranja bočnih vrata.

Maksimalna zaštita s izuzetno jakom karoserijom

Bor i drugi čelici visokih performansi čine više od 40 % materijala koji tvore karoseriju te su također sastavni dio materijala koji čine putničku kabinu. Na ovaj način Transit Custom je vozilo lake kategorije otporno na sudare. Dizajn karoserije je dodatno poboljšan kroz više od 4.500 računalnih simulacija i testnih sudara.

Ugrađeni krovni nosač za udobnu, ekonomičnu i tihu vožnju

Inovativni krovni nosač se može jednostavno preklopiti kada se ne koristi. Ovo će Vam uštediti vrijeme potrebno za sastavljanje i rastavljanje te će Vam omogućiti vožnju na relacijama koje su ograničene za vozila do visine 2 metra (ne odnosi se na modele ukupne mase 3400 kg). Uz to, zahvaljujući manjem otporu smanjit će se potrošnja goriva te ćete moći uživati u tihoj vožnji bez iritantne buke vjetra.

Posebna zaštita Vašeg teretnog prostora

Ukoliko odaberete dodatnu, lako čistivu zaštitnu podnu oblogu nećete imati brige oko zaštite teretnog prostora. Izdržljiva zaštitna podna obloga se lako čisti, olakšava utovar i čini ga bržim. Također će Vam pomoći pri očuvanju vrijednosti Vašeg vozila.

Otvorite i zaključajte vrata pod uglom od 90°

Za praktično i jednostavno korištenje stražnja vrata se mogu otvoriti i zaključati pod kutom od 90°, a držači se mogu pohraniti u vrata kada se ne koriste. Veoma uočljive magnetizirane naljepnice na unutrašnjim rubovima vrata reflektiraju svjetlo te tako upozoravaju ostale sudionike u prometu na prisutnost vašeg vozila. I zatvaranje vrata je sada lakše jer su poboljšani otvori za ozračivanje koje smanjuje stvaranje tlaka zraka u teretnom prostoru.

Lagano skretanje

Novi Transit Custom ima okretni krug od samo 10,96 metara* što je impresivno za vozilo ove veličine. To čini gradske vožnje, parkiranja, preuzimanje i dostavu tereta veoma jednostavnim.

*L1 verzija sa 15“ čeličnim kotačima; 11,6 m sa 16“ kotačima; 11,8 m sa 17“ kotačima; 12,2 m sa 18“ aluminijskim kotačima

Utičnice, ulazi i priključci; sve je na dohvat ruke

Pretinac iznad upravljača ili kontrolne ploče sadrži mnoge značajke te Vam se nalazi na dohvatu ruke. Na primjer, tu se nalaze 12 V utičnica, pomoćni ulaz i standardni USB priključak. Druga 12 V utičnica i dodatni USB priključak su prikladno smješteni pored ručice mjenjača brzina.

Možete ugraditi i utičnicu od 240 V koja ima izlaznu snagu 150 W.

Praktičnija i poboljšana sigurnost tereta

Pričvrsna mjesta se normalno nalaze smještena u podnici prostora za teret pa ih je prilikom učvršćivanja tereta ponekad teško dohvatiti. No u Transit Custom vozilu remeni se nalaze na bočnoj stranici malo iznad podnice. Tako ih lako možete dohvatiti i s predmetima na podu teretnog prostora, ne nakupljaju prljavštinu na podu te je dovoljno prostora za novu, lako čistivu podnu oblogu. U visini struka i ramena dostupna su dodatna sidrišta koja su ugrađena u strukturu vozila, a nosivost svakog iznosi nevjerojatnih 30 kg.