PREGLED

Osim potpuno novog stilizovanog eksterijera, iznenadiće Vas i poboljšanom i sofisticiranom unutrašnjošću, što ovo vozilo čini najuglađenijim Focusom do sad. Nova generacija modela uključuje i širok raspon izvanrednih novih tehnologija. Tako se na primjer, sistem Ford SYNC 2 sastoji od 8-inčnog ekrana osetljivog na dodir i naprednog glasovnog upravljanja, koje Vam omogućuju intuitivno i jednostavno upravljanje vozilom, audio i klima uređajem, koristeći samo glas. Sa druge stane, poboljšani sistem Active Park Assist (Poboljšana aktivna pomoć pri parkiranju) će vam ublažiti stres pri bočnom parkiranju. Velika efikasnost benzinskih i dizel motora osigurava ravnotežu između snage i potrošnje goriva. Napredni Powershift menjač i poluga menjača povećavaju efekat i performanse, uz maksimalni užitak u vožnji.

GALERIJA

Eksterijer

Nepogrešivi Focus.

Drzak stil s vrhunsko dizajniranim stilskim funkcijama, kao na primer nova rešetka, aerodinamična zadnja svetla i zadnji spojleri čine savršenu kombinaciju oblika i funkcije.

Interijer

Harmonija sklada.

Potpuno redizajniran, unutrašnjost Focusa dovodi uglađenost na novi nivo. Sve kontrole i prostori za skladištenje su na dohvat ruke, što čini Vašu organizaciju u vozilu jednostavnom i intuitivnom.

Točkovi

Poboljšani izgled.

Stvorite izgled koji odgovara Vašem personalnom stilu. Izaberite Vaš tip točkova u širokom rasponu posebno dizajniranih legura i naplataka.

16 - inčne Luster Nickel-finish aluminijumske felne sa 10 dvostrukih krakova

16 - inčne aluminijumske felne sa 5 krakova

16 - inčne aluminijumske felne sa 7 dvostrukih krakova

17 - inčne aluminijumske felne sa 15 krakova

17 - inčne aluminijumske felne sa 5 dvostrukih krakova

18 - inčne aluminijumske felne Y-dizajna sa 5 dvostrukih krakova

18 - inčne aluminijumske felne Y-dizajna sa 8 krakova

19 - inčne crne aluminijumske felne sa 5 dvostrukih krakova

19 - inčne crne aluminijumske felne sa 5 dvostrukih krakova

Unutrašnje obloge

Izrađen za savršenstvo.

Koju god unutrašnju oblogu da izaberete, uočićete da su napravljene od kvalitetnih materijala i da je posebna pažnja data detaljima.

ZNAČAJKE

Tehnologija vožnje i iskustvo

Vozilo u kome uživate

Zahvaljujući pametnoj tehnologiji i inteligentnom dizajnu, u Focusu ćete se u svakom trenutku osećati prijatno, udobno i sigurno. Inovativne tehnologije osiguravaju povezanost sa putem u vožnji, kao i povezanost sa muzikom, porukama i telefonom.

1,0 – litarski EcoBoost

Jedna od verzija iznenađujuće jakog 1,0 – litarskog motora EcoBoost ima emisiju CO2 nižu od 100g/km: to je prvi nehibridni, benzinski motor koji je dostigao takve performanse.

Snaga i efikasnost bez kompromisa

1,5 – litarski EcoBoost je novi dodatak u uspešnom asortimanu EcoBoostovih modela. Veličina motora smanjena je sa 1,6 litara na 1,5 litara, što je rezultovalo manjom emisijom CO2 i manjom potrošnjom goriva, bez kompromisa između snage i efikasnosti. Dostupne verzije: 150 KS ili 180 KS sa ručnim ili automatskim 6 – stepenim menjačem.

Potpuno novi motor

1,5 – litarski TDCi je potpuno novi motor. Izrađen na temelju 1,6 – litarskog TDCi, nudi istu snagu na ulaznom nivou od 95 KS, dok povećana snaga može dostići do 120 KS (od 115 KS), istovremeno umanjujući potrošnju goriva i smanjujući emisije CO2. Motor je dostupan sa ručnim 6 – stepenim menjačem i s automatskim menjačem. 2,0 – litarski dizel motor je takođe nov i dostupna je verzija motora snage 150 KS sa ručnim ili šestorostepenim PowerShift automatskim menjačom. Ovaj novi dizel motor značajno smanjuje emisije CO2 u odnosu na 2,0 – litarski TDCi jačine 140 KS motor koji zamenjuje.

Maksimalna kontrola pri skretanju

Vektorska kontrola okretnog momenta (Torque Vectoring Control) uravnotežuje momenat sile među prednjim točkovima kako bi se najbolje prilagodio površini puta i uslovima vožnje. Vektorska kontrola okretnog momenta deluje 100 puta u sekundi, što znači da je sistem 33 puta brži od treptaja oka. Time se prianjanje točkova uz put poboljšava, a rukovanje automobilom postaje još preciznije, što možete primetiti i pri povećavanju brzine u krivinama.

Ušteda goriva pri promeni brzine

Osvetljena strelica na ploči instrumenata upozoriće Vas kada bi bilo najbolje promeniti brzinu kako biste optimalno trošili gorivo. Učinite Vaše putovanje na taj jednostavan način ekonomičnijim.

Pametni info sistem za efikasniju vožnju

Inovativni Ford Eco Mode je sistem koji neprekidno procenjuje posledice Vašeg ponašanja u vožnji na potrošnju goriva. Sistem analizira brzinu vožnje, promenu brzine, kočenje kao i vreme reagovanja i broj kratkih i dugih putovanja koja pravite. Pametni softver Vas potom savetuje kako poboljšati potrošnju goriva.

Uštedite gorivo koristeći Stop/Start sistemom

Kada se Vaš Fokus zaustavi na semaforu ili jednostavno čekate u autu, automatski Stop/Start sistem isključuje motor (ali još uvek snabdeva strujom osnovne sisteme kao što su klima, radio i Ford SYNC). Čim ste spremni za polazak, samo pritisnite dugme i odaberite prvu brzinu, koja, kao i obično ponovo pokreće sistem. Auto Stop/Start je izuzetno koristan u gradu i gradskim ulicama.

Efikasniji način punjenja baterija

Za razliku od tradicionalnih sistema, Smart regenerativno punjenje (Smart Regenerative Charging) samo puni bateriju, kada je to potrebno i kad god je to moguće, izbegava punjenje baterije prilikom pritiska na papučicu gasa. Ovaj sistem pomaže pri štednji goriva i dodatno smanjuje emisiju CO2.

UDOBNOST I PRAKTIČNOST

Dizajniran za vaše potrebe

U ovom vozilu je sve pametno dizajnirano, svaki kvadratni milimetar je detaljno osmišljen, maksimizujući time udobnost i praktičnost u kompaktnom vozilu.

Volan kod koga su svi elementi nadohvat ruke

Novi trokraki volan ergonomski je dizajniran posebno za novi Ford Focus. Svako dugme i sve kontrole se nalaze nadohvat ruke, a položaj volana optimizuje upotrebu i preglednost ploče sa instrumentima u Vašem vozilu. Za još veću udobnost, zašto se ne biste odlučili za novi grejani volan?

Zgodan prostor za skladištenje Vaših pametnih uređaja

Središnja konzola sadrži prostor za pametne telefone i druge mobilne uređaje. Focus je opremljen USB priključkom, kako biste mogli priključiti i napuniti svoje aparate. Prostor je obložen gumenim slojem kako biste ih sigurno mogli odložiti u unutrašnjosti vozila.

KeyFree sistem čini život lakšim

Ford KeyFree sistem omogućava zaključavanje i otključavanje Vašeg auta, a da ključ ni ne izvadite iz džepa ili torbe.

Upalite auto pritiskom na dugme

Nema potrebe za ključem. Samo pritisnite dugme Start Ford Power držeći papučicu kvačila (ili papučicu kočnice ukoliko vozilo ima automatski menjač) za pokretanje motora.

Bezbrižni s ključem MyKey®

Ova nova tehnologija omogućuje postavljanje maksimalne brzine, podsetnika za sigurnosni pojas i kontrolu glasnoće audio sistema. Jednostavno umetnite ključ u bravu za pokretanje automobila i sledite jednostavna uputstva za postavljanje ograničenja koja želite postaviti u sistemu. Ključ „administratora” možete zadržati za sebe, ili napraviti više verzija ako želite. Ford MyKey® je jednostavan za upotrebu i dizajniran je kako biste bili mirni, ako pozajmljujete vozilo prijatelju ili članu porodice.

Brisači koji se automatski podešavaju po kiši

Brisači sa senzorima za kišu se pokreću čim uoče vlagu na Vašem vetrobranskom staklu i prilagođavaju brzinu u odnosu na jačinu kiše. Možete čak i odabrati jednu od šest opcija osetljivosti koja određuje količinu nakupljene vlage nakon koje se brisači pokreću.

Bočna ogledala koja štite sama sebe

Da bi se izbeglo nenamerno oštećenje ogledala, ona se automatski preklapaju prema unutra kada ste parkirani. Kada se preklope, štite između ostalog i integrisane žmigavce.

Ford Easy-Fuel, za sigurno punjenje goriva

Sa ovom korisnom tehnologijom gotovo je nemoguće napuniti Vaš rezervoar pogrešnim gorivom. Sistem jednostavno ne prihvata tip goriva koji ne odgovara motoru. I s obzirom da je Ford Easy-Fuel sistem bez čepa za rezervoar, Vaše ruke više nikada neće biti prljave.

Brzo očistite vetrobransko staklo zahvaljujući QuickClean tehnologiji

Ova pametna stavka je osmišljena kako bi Vam pomogla da što pre započnete dan na maglovita, hladna jutra. Samo pritisnite dugme i sistem će otopiti ili odmrznuti vetrobran u sekundi, čak i ako je temperatura ispod nule.

Sigurnost i osiguranje

Jedini automobil koji je osvojio četiri nagrade na Euro NCAP testiranju sigurnosti

Ford Focus je prvi automobil koji je osvojio četiri nagrade za napredne sigurnosne mere u vozilu na Euro NCAP takmičenju koje organizuje nezavisno telo za procenu sigurnosti. Takmičenje je usmereno na nove tehnologije sigurnosti i osiguranja. Pobedničke funkcije su: Driver Alert Forward Alert (uključeno u Adaptive Cruise Control), Active City Stop i Lane Keeping Aid (pomoć pri održavanju vozne trake). Focus je takođe prepoznat kao najbolji u kategoriji “mali porodični automobili”, nakon što je dobio 5 zvezdica na crash-testu i izuzetno dobre rezultate na četiri ključna područja: sigurnost odraslih putnika, deca u vozilu, pomoć za pešake i pomoć za sigurnost vozila. Otkrijte širok raspon tehnologija koje čine ovo vozilo izuzetno sigurnim.

Euro NCAP Advanced nagrada, za održavanje Vaše sigurnosti

Svaka od navedenih funkcija: Active City Stop, Lane Keeping Aid (pomoć pri održavanju saobraćajne trake), Driver Alert i Forward je osvojila Euro NCAP Advanced nagradu; prvu nagradu za organizaciju sigurnosti koju dodeljuje vodeća evropska organizacija za sigurnost i zaštitu. Nagrade osvajaju samo tehnologije koje poseduju najnaprednije sisteme sigurnosti u slučaju sudara: sistemi za sprečavanje sudara i sistemi koji se aktiviraju za vreme i posle sudara dostupni su u vozilu. Ngrade su i pokazatelj Fordove predanosti za održavanje Vaše sigurnosti putem našeg asortimana. Ukupno smo primili sedam Euro NCAP Advanced nagrada, za inovacije osmišljene kako bismo Vas zaštitili.

Inteligentni sistem zaštite (IPS) se aktivira u deliću sekunde

Ford Focus je opremljen naprednim Inteligentnim sistemom zaštite (IPS), nizom međusobno koordiniranih uređaja koji vam nude visok nivo sigurnosti. U prvom trenutku, rigidna ćelija koja štiti putnike poseduje mesta deformacije koja upijaju energiju i smanjuju efekat udarca. Potom, vazdušni jastuci smanjuju rizik od povreda. Konačno, napredne tehnologije na sedištima i sigurnosni pojasi drže vozača i putnike na svojim mestima.

Dinamička kontrola stabilnosti (ESC)

Ovaj pametni sistem ima senzore koji prate vozilo u pokretu. Ako sistem oseti odstupanje od odabrane linije vožnje, kao kada počnete klizati, Vaš položaj na putu se automatski ispravlja tako što Vam sistem pomaže da zadržite kontrolu nad vozilom. ESC novog Ford Focusa, sadrži novu poboljšanu prelaznu funkciju stabilnosti koja omogućava poboljšanu stabilnost pri manevru izbegavanja sudara i daje veću kontrolu vozaču. ESC također uključuje kontrolu proklizavanja, kako bi se uklonilo prekomerno okretanje točkova u prazno i kako bi se omogućilo najbolje moguću prianjanje, performanse i stabilnost onda kada je to najpotrebnije. Sistem je uvek aktivan, ali postoji mogućnost isključivanja kontrole proklizivanja, što omogućava veći broj okretaja točkova u vrlo specifičnim i zahtevnim situacijama, na primer prilikom pokušaja da izađete iz dubokog snega, blata ili peska. Potrebno je napomenuti da je Focus opremljen tvrđim prednjim kočionim čeljustima i materijalima za veći koeficijent trenja čime se poboljšava efikasnost kočenja u teškim uslovima.

Sistem pomoći pre sudara

Sistem pomoći pre sudara (Pre-Collision Assist) deluje kroz otkrivanje raspona brzina pokretnih objekata. Ako se otkrije da je sudar verovatan i da nema reakcije vozača, sistem šalje vizualnu i zvučnu poruku upozorenja (Forward Alert) i primenjuje srednje sile kočenja. Kako bi se izbegao sudar pri nižim brzinama, Focus koči za Vas. Inovativni sistem Active City Stop pomaže vozaču izbeći sudar pri usporenom saobraćaju ili pri brzinama koje su niže od 30km/h. Sistem konstantno meri razliku udaljenosti u odnosu na vozila koja su blizu. Ukoliko sistem uoči da je vozilo ispred Vas naglo smanjilo brzinu, Vaš Fokus će automatski zakočiti.

Napredni sistemi za bolju kontrolu kočenja

Sistem protiv blokiranja točkova (ABS) i sistem elektronske raspodele sila kočenja (EBD) se kombinuju kako bi osigurali što bolju kontrolu kočenja. Celokupni kočioni sistem je poboljšan kako bi vreme reakcije bilo što brže.

Ultra svetla male snage, bi-xenon prednja svijetla

Bi-Xenon prednja svetla s prilagodljivim osvetljenjem automatski prilagođavaju snop svetlosti zavisno od situacija u vožnji. Sistem osigurava najefikasnije osvetljenje u svim uslovima, bilo da se nalazite na autoputu ili u gradu. Ova tehnologija uključuje i funkciju automatskog prebacivanja na kratka svetla ukoliko sistem otkrije nadolazeće vozilo.

Automatska duga svetla. Povećava Vašu vidljivost, bez zaslepljivanja ostalih vozača

Korisna pomoć pri noćnoj vožnji, sistem automatskih dugih svetla (Auto High Beam), privremeno spušta Vaša duga svetla ukoliko uoči nadolazeće vozilo kako ne biste zaslepili ostale vozače. Nakon prolaska vozila, sistem automatski uključuje duga svetla, omogućavajući Vam najveću vidljivost.

Elektronsko unutrašnje ogledalo

Noću ćete se voziti sigurnije jer nećete stalno biti zaslepljeni dugim svetlima vozila iza Vas. Unutrašnje ogledalo automatski detektuje zaslepljivanje i lagano se zatamnjuje.

Podsetnik sigurnosnog pojasa za dodatnu sigurnost

Ova tehnologija pomaže pri osiguranju sigurnosti putnika na zadnji, sedištima tokom vožnje. Sistem upozorava zvučnim i vizualnim upozorenjem ako jedan od putnika na zauzetim sedištima nije vezan.

Upozorenje pada pritiska u gumama (TPMS)

Ako jedna ili više guma Vašeg vozila počne gubiti pritisak u gumama za vreme vožnje, sistem kontrole pritiska u gumama (TPMS) će Vas odmah upozoriti i aktivirati ikonu na ploči s instrumentima. Tako ćete imati priliku zaustaviti vozilo i rešiti problem.

Dva napredna sistema Vam pomažu da ostanete u Vašoj saobraćajnoj traci

Sistem pomoći za održavanje saobraćajne trake (Lane Keeping Aid) će se aktivirati ukoliko počnete menjati traku, a da niste upalili žmigavce. Dodatni sistem upozorenja na saobraćajnu traku (Lane Keeping Alert) će Vam poslati poruku upozorenja: upravljač će početi da se trese, a na ploči sa instrumentima će se pojaviti vidljiv signal.

Sistem za pomoć vozaču (Driver Alert) Vas upozorava da postajete umorni

Sistem za pomoć vozaču nadzire bez prestanka Vaše ponašanje u vožnji. Sistem je osmišljen tako da uočava svaku promenu u vožnji koja bi mogla biti posledica umora. Ako sistem uoči da postajete manje oprezni u vožnji, na ekranu će se pojaviti ikona koja vam predlaže da se malo odmorite. Ukoliko nivo opreza i dalje nastavlja padati, poruka na ekranu će se i dalje ponavljati, a uključiće se i zvučni signal. Ova tehnologija je takođe osvojila prestižnu nagradu na Euro NCAP Advanced Reward.

Sistem kontrole tokom uspona (Hill Start Assist)

Ovaj sistem pomaže pri vožnji na usponu. Sistem održava pritisak na kočioni sistem 2,5 sekunde duže, tako da imate više vremena u trenutku pomeranja stopala s papučice kočnice na papučicu gasa. Sistem je takođe koristan kada se zaustavljate na klizavim površinama.

Tehnologija koja Vas upozorava na ono što Vaš automobil ne može videti

Blind Spot Information System koristi senzore radara i može uočiti vozila koja Vi ne možete videti, jer su u Vašem “mrtvom uglu”. Radari su smešteni sa obe strane vozila i aktivno Vas upozoravaju na potencijalno opasne situacije narandžastim svetlom, jasno vidljivim na bočnom ogledalu. Tako se povećava svest vozača o mogućim opasnostima u prometnim situacijama sa više saobraćajnih traka, kao što su autoputevi.

Sigurnija vrsta tempomata

Kao i obični tempomati, Adaptive Cruise Control (ACC)* Vam pomaže odabrati i održati brzinu vožnje (od 25 km/h do 185 km/h**). Ono što čini ovaj tempomat sigurnijim je usporavanje vozila kako bi se osigurala dozvoljena razdaljina u odnosu na auto koji je ispred Vas. Čim na cesti ispred Vas više ne bude vozila, sistem će ubrzati vozilo do odabrane brzine. Adaptive Cruise Control (ACC) je unapređen sistemom Forward Alert*, sistem nadzora koji Vas upozorava ako ste se slučajno previše približili vozilu ispred Vas. Sistem Forward Alert je još jedan pobednik Euro NCAP Advanced Reward. *Dostupan samo za određena vozila. ** Kada su te brzine dopuštene. Napomena: sitem ACC neće sprečiti sudar sa objektima koji nisu u pokretu.

RED AND BLACK VERZIJA

Focus Zetec S u Red & Back verzija

Atletski oblikovan Ford Focusov model pojačan je i novim posebnim izdanjima u crvenoj i crnoj boji. Dinamičan dizajn krasi i jedinstveno oblikovanje karoserije, a ove boje naglašavaju najzanimljivije kontrastne detalje. Oba modela dolaze sa ekskluzivnim 17-inčnim crnim felnama sa 5 krakova, a moguće je izabrati i 18-inčni model. Standardni model podrazumeva sportske crvene kočione čeljusti. Veliki raspon tehnološki naprednih benzinskih i dizelskih motora osigurava moćan vizualni izgled, posebno uzimajući u obzir da je i to jedan od dokaza jakih i učinkovitih performansi novih Focusa.

Focus Black Edition

Nova jaka kombinacija boja će Vas ostaviti bez daha. Karoserija je u potpunosti u crnoj boji, ukrašena sa nekoliko kontrastnih detalja u vatreno crvenoj boji (krov, ogledala i „pčelinje saće” rešetke). Sportski izgled auta pojačan je ultra savremenim upečatljivim dizajnom prednjih spojlera, zadnjeg spojlera i detaljima na okvirima svetla za maglu.

Focus Red Edition

Energija, snaga, strast, želja … nema drugih boja koje pobuđuju intenzivne emocije kao što je crvena. Crvena boja će vas zabljesnuti, posebno u kombinaciji sa crnim detaljima koji stvaraju kontrastni efekat (na krovu, gornjoj i donjoj rešetki, točkovima i bočnim ogledalima). Zaštitna „Privacy” stakla (standard na ovom i na Black modelu) pojačavaju osećaj snage uzbuđenja i prisutnosti na putu ovog vozila.

Sportista: izvan i iznutra

Za koje god izdanje vozila se odlučite, Red ili Black Edition, unutrašnjost dobro opremljene, prostrane kabine je u Vašoj omiljenoj „combo” boji. Crveni šavovi ističu se na sedištima, volanu i oblogama menjača. Dizajnerski izgled je naglašen papučicama od nerđajućeg čelika, jedinstvenim tepisima i aluminijskom ručicom menjača.

Performanse koje odgovaraju izgledu

Focus Zetec S Red i Black Editions dolaze s 1 – litarskim benzinskim motorom i 1 – litarskim dizel motorom. Oba motora Vam omogućavaju jedinstveno iskustvo i uštedu potrošnje goriva. Na primer, 1,5 – litarski EcoBoost motor jačine 182KS i 240 Nm okretnog momenta, troši 5,5 litara na 100km. Tu je i 2,0 – litarski TDCi motor snage 150KS i 370 Nm okretnog momenta uz potrošnju goriva od 4 litre na 100 km.