pregled

Dopustite da Vas zavede potpuno nova Ford Fiesta

Izdržljiv i prilagodljiv, nova Ford Fiesta nudi vrhunsko iskustvo vožnje. Uz prednosti inovativne tehnologije, dnevna putovanja će postati interesantnija i prijatnija. Novo-dizajnirana, Fiesta nudi još veću udobnost i stil, dizajnirana da obezbedi neprimetno zadovoljstvo u vožnji i čak više nego na prvi pogled.

Neprocenjiva i pametna

Uz luksuzni stakleni panoramski dvodelni krov i vrhunski B&O PLAY Premium audio sistem, svaka vožnja će dobiti novu dimenziju. Savremeni multimedijski sastav SYNC 3 s 8-inčnim zaslonom osetljivim na dodir, omogućuje Vam da ostanete povezani i upravljate svojim telefonom, muzikom i navigacijom pomoću intuitivnih glasovnih naredbi. Stoga, držite ruke na volanu! Uživajte u izvrsnim performansama i performansu jer su s novom Fiestom oboje mogući. Revolucionarni 1,0 litarski EcoBoost benzinski motor već je šesti put zaredom proglašen najboljim motorom godine u kategoriji do jedne litre. Uz Start & Stop sistem smanjite potrošnju goriva do 10% svaki put kada se zaustavite na semaforu ili se Vaša Fiesta kreće u koloni. Navedena tehnologija može automatski isključiti motor uz istovremeno napajanje vozila strujom dok kombinacija dinamične šasije i preciznog upravljanja omogućuju jedinstven, stimulativan doživljaj u vožnji. Bez kompromisa.

Vaša sigurnost naš je prioritet

Sa novom Ford Fiestom dolazi niz dodatne opreme koju obično možete naći u višoj kategoriji vozila: automatski parking sistem, prilagođeni tempomat, pomoć za kontrolu vuče i prepoznavanja saobraćajnih znakova. Budite spremni – otkrićete pametne i korisne tehnologije bez kojih više nećete moći. Nova Fiesta ima niz tehnologija dizajniranih da zaštiti vozače i putnike u slučaju nesreće. Ključne tehnologije uključuju sistem zaštite od udara i pomoć pri kočenju ako vozilo usporava ispred Vas, sistem za prelazak pešaka noću i danju, zaključavanje vrata vozila i sistem za glasovno upravljanje SYNC 3. Oprema takođe sadrži mnoge druge tehnologije dizajnirane da spreče nesreće.

dizajn

Zapanjujući izgled

Izvanredna već na prvi pogled. Novu Fiestu karakteriše moderan i elegantan stil, fluidne i pomno oblikovane linije naglašavaju aerodinamiku i izražavaju njenu prefinjenost. Karoserija, boja, unutrašnjost, ekskluzivni naplatci… S novom Fiestom prilagodite automobil sopstvenim potrebama na svim poljima.

Elegantan izgled. Opuštajući ambijent.

Dizajniran kako bi se Vi i Vaši putnici osećali prijatno dok kombinovana elegancija u unutrašnjosti s inteligentnim dizajnom budi Vaša čula. Svaki element nove Fieste meša suptilnost detalja i upečatljivost lepote.

iskustvo vožnje

Parkiranje je lako i zabavno

Zahvaljujući kombinaciji raznih tehnologija, Active Park Assist pomaže pri parkiranju kao i pri izlasku s parkinga. Sistem pomoći pri parkiranju može detektovati ima li dovoljno mesta za Vaše vozilo i tako Vam pomaže oko parkiranja vožnjom unazad. Pomoć pri bočnom parkiranju Vas takođe upozorava ukoliko sistem detektuje i najmanju prepreku.

Tempomat koji se automatski prilagođava

Adaptivni tempomat kombinuje funkcije tempomata i kontrole razmaka. Jednostavno unesite u sistem željenu brzinu vozila i razmak u odnosu na vozilo ispred Vašeg. Ukoliko uslovi u saobraćaju ne omogućavaju vožnju u postavljenoj brzini, sistem će usporiti vozilo kako bi održao postavljeni sigurnosni razmak. Brzina vozila će se vratiti na prvobitno odabranu čim se u prometu pojave uslovi za ubrzanje.

Složeni sistem koji vam pomaže da ostanete u svojoj traci

Sistem za navigaciju u Vašoj saobraćajnoj traci koristi kameru koja je postavljena na prednjem delu vozila. Radi se o sistemu koji detektuje ukoliko ste slučajno prešli preko oznake saobraćajne trake. U slučaju nenamernog napuštanja saobraćajne trake, na upravljaču ćete osetiti laganu vibraciju i na kontrolnoj tabli će se prikazati upozorenje. Ukoliko je vreme vaše reakcije predugo ili ne reagujete, sistem će potpuno sigurno usmeriti vozilo u vašu saobraćajnu traku. Ova stavka će se automatski ugasiti ako je brzina niža od 65 km/h, a može se i ručno ugasiti.

Sistem prepoznavanja saobraćajnih znakova

Tehnologija prepoznavanja saobraćajnih znakova uočava znakove koji su smešteni na manje vidljivim mestima. Sistem identifikuje ograničenja brzine ili zabranu preticanja tako da se na ploči s instrumentima pojavi ikonica, koja će se promeniti svaki puta kada bi trebalo promeniti neko novo ograničenje.

Automatska duga svetla

Automatska svetla olakšavaju noćnu vožnju – sistem automatski i privremeno prebacuje duga svetla na kratka čim detektuje nadolazeće vozilo u suprotnom smeru ili vozilo koje se nalazi ispred Vas. Sistem se zatim automatski prebacuje na duga svetla i tako pruža maksimalnu vidljivost.

Blind Spot sistem upozorenja

Sistem za prepoznavanje vozila u “mrtvom uglu” (BLIS) koristi radare koji prate saobraćaj sa obe strane Vaše Fieste. Ako je neko vozilo detektovano, sistem će Vas upozoriti putem narandžastog svetlosnog upozorenja na retrovizoru. Ako vožnjom unatrag izlazite iz parkirng mesta, a vidljivost je smanjena, sistem Cross Traffic Alert (upozorenje prilaska vozila) Vas zvučnim upozorenjem upozorava na drugo vozilo koje vam prilazi. Na spoljašnjem retrovizoru će se takođe upaliti svetlosno upozorenje.

Jednostavnija i sigurnija vožnja unazad

Zadnja kamera se automatski uključuje, čim krenete voziti unazad, a sve što se nalazi iza vas prikazuje se na ekranu središnje konzole. Ovaj sistem pomaže i pri parkiranju, prikazujući virtualne crte koje pomažu kod upravljanja vozilom.

Pomoć pri održavanju sigurnosnog razmaka između vozila

Sistem će prikazati kolika je udaljenost između Vas i vozila ispred na način da je sivom bojom označena najveća udaljenost dok crvena boja označava najkraću udaljenost. Parametre i udaljenosti možete postaviti sami. Pomoću ovog sistema možete brže reagovati na sve što se događa oko Vas.

Sistem nadzora nad vozačem

Sistem nadzora nad vozačem neprestano prati vaše ponašanje za upravljačem. Ako sistem primeti da je došlo do promene u ponašanju, zbog umora na primer, svetlo upozorenja se pojavljuje na središnjoj konzoli, a zvučno upozorenje Vam daje znak da treba da napravite pauzu i da se odmorite.

Savladajte kretanje na uzbrdici

Pomoć pri kretanju na uzbrdici privremeno zadržava Vaše vozilo dok pokušavate krenuti. Tokom 2,5 sekundi sistem aktivira kočnicu i tako Vam pomaže kontrolisati vozilo dok stopalo prebacujete sa papučice kočnice na papučicu ubrzanja. Ova tehnologija je takođe korisna kada se zaustavljate ili pokrećete vozilo na klizavim površinama.

Zahvaljujući tempomatu duga putovanja postaju puno opuštenija

Tempomat sa limitom brzine Vam omogućava da unapred odredite brzinu koju sistem održava za vreme putovanja. Na taj način izbegavate brzu vožnju i prekoračenje brzine i štedite gorivo. Budući da sistem kontroliše održavanje brzine koju ste odabrali, nema potrebe držati stopalo na papučici za ubrzanje.

Servo volan koji se prilagođava svakoj situaciji

Električni servo volan (EPAS) se automatski prilagođava Vašoj brzini i uslovima vožnje. Kada sporo vozite, volan će Vam se činiti lakšim i okretaće se puno lakše, kako bi upravljanje bilo jednostavnije. Ako vozite brzo i ako Vam je potrebna veća kontrola nad vozilom, volan će zahtevati puno čvršće pokrete. Zahvaljujući novim kontrolama, električni servo volan uzima u obzir bočni vetar i ostale uslove u vožnji.

performanse

Uživajte u izvrsnim performansama. Naviknite se na efikasnost. Zašto biste morali da birate između performansi i efikasnosti? S novom Fiestom, i jedno i drugo je moguće. 1,0-litarski benzinski EcoBoost motor je već šesti put zaredom proglašen najboljim motorom godine na međunarodnom takmičenju u kategoriji do jedne litre. Sa Start&Stop sistemom štedite gorivo svaki put kada se zaustavite na semaforu. Kombinacija dinamične šasije i precizne vožnje Vam omogućava jedinstven, stimulativan doživljaj u vožnji. Bez kompromisa.

Jači. Efikasniji. Stvoren za uživanje.

Ovaj revolucionarni 3-cilindarski benzinski 1,0-litarski EcoBoost motor uspeva dostići snagu od 140 KS – snaga koju inače dostižu 1,6-litarski klasični motori – dok istovremeno troši manje goriva (4,5L/100 km) sa smanjenom emisijom CO2 gasa.

Moć dizelskog motora

1,5-litarski motor TDCi dostiže snagu od 85 KS, troši samo 3,2 l/100 km, a emisija CO2 je smanjena na samo 82 g/km* za modele sa troje vrata i na odgovarajuće vrednosti od 3,3 l/100 km, dok je za modele sa petoro vrata emisija smanjena na samo 84 g/km*. Ako želite još jači i efikasniji motor, najbolje bi bilo da se odlučite za motor od 120 KS s potrošnjom 3,5 l/100 km i emisijom CO2 od 89g/km. * Samo sa letnjim gumama 15″

Smanjite potrošnju goriva zahvaljujući Start&Stop sistemu

Ova tehnologija automatski gasi motor svaki puta kada se zaustavite na semaforu ili vozite u koloni. Iako se motor ugasi, energija se i dalje šalje sistemima kao što su svetla, ventilacija, radio ili sistem Ford SYNC. Ako želite ponovo pokrenuti vozilo, dovoljno je pritisnuti papučicu gasa ili otpustiti papučicu kočnice za automatik modele. Sistem Start&Stop je posebno efikasan za vožnju u gradu, kada ušteda goriva dostiže i do 10%.

Inteligentni sistem prati Vaše navike u vožnji

Inovativni sistem Ford EcoMode omugućava prilagođenje sistema i postavki i kontinuirano posmatranje Vašeg ponašanja za volanom, kako bi se smanjila potrošnja goriva. Sistem tako može redukovati stopu ubrzanja, smanjiti broj obrtaja u praznom hodu i postići ekonomičniji rad klima uređaja.

Ručni ili automatski menjač? Odluka je na Vama.

Razne vrste mjenjača su napravljene kako biste mogli odabrati ono što Vam najviše odgovara. Možete izabrati između ručnog mjenjača sa 5 brzina, dva ručna mjenjača sa 6 brzina ili jednog automatskog menjača sa 6 brzina.

Aerodinamične rešetke koje štede gorivo

Zahvaljujući aktivnoj rešetki, koja ostaje otvorena za vreme lagane vožnje i na taj način hladi motor. Rešetka se automatski zatvara kada ubrzate, čime se poboljšava prodiranje vazduha, a potrošnja goriva se smanjuje. Gledajući dugoročno, videćete veliku razliku koristeći ovu tehnologiju.

Motori koji zadovoljavaju stroge standarde

Koji god motor izaberete za Vašu Fiestu, u svakom slučaju će biti u skladu s normom Euro 6 vezanom za emisiju CO2. Za benzinske motore, norma Euro 6 zahteva da motor ne proizvodi više od: 1,0 g/km ugljen monoksida, 0,10 g/km ugljen-vodonika, 0,06 g/km azot-oksida i 0,005 g/km lebdećih čestica. * Odnosi se samo na motore s direktnim ubrizgavanjem.

Efikasno napunite akumulator

Za razliku od tradicionalnih sistema, tehnologija Smart Regenerative System puni akumulator samo ako je to potrebno i ako je moguće, ne puni akumulator kada je pritisnuta papučica ubrzanja. To Vam pomaže pri uštedi goriva i pri smanjenju emisije CO2.

udobnost

Udobno se smestite!

Udodna i uzbudljiva, plemenita i domišljata, nova Ford Fiesta opremljena je najboljim tehnologijama. Samo je jedan cilj: pojednostaviti putovanja. Uživajte u multimedijskom sistemu SYNC 3 i otkrijte novi 8″ ekran osetljiv na dodir, glasovne naredbe ili ekskluzivni B&O PLAY audio sistem!

Slušajte svoju najdražu muziku

Bez obzira na vaš muzički ukus, zaslužujete izuzetan kvalitet zvuka u Vašem automobilu. Visokokvalitetni audio sistem B&O PLAY, snage 675 W uz 10 zvučnika, woofer i subwoofer, posebno je osmišljen, razvijen i prilagođen za Ford Fiestu. Pojačajte zvuk za vreme vožnje i uživajte u najdražim pesmama i izvođačima.

Izvanredna tehnologija Ford SYNC 3

Sistem Ford SYNC 3 sa glasovnim naredbama i ekranom osetljivim na dodir, omogućava Vam kontrolu muzike i obavljanje telefonskih poziva s Vašeg mobilnog telefona, uz pomoć jednostavnih i jasnih naredbi. Muziku možete puštati sa USB-a, MP3-ja, iPod-a® ili sa Vašeg telefona pomoću Bluetootha®. Sistem može čak i pročitati Vaše poruke na glas. Takođe možete koristiti 8-inčni ekran osetljiv na dodir koji od sada omogućava pokrete inspirisane onima na Vašim pametnim telefonima ili tabletu. *Zaštitni znak i logotip Bluetooth® registrovani su zaštitni znakovi u vlasništvu kompanije Bluetooth SIG Inc. i sva upotreba tih znakova od strane kompanije Sony Corporation je licencirana.

Veliki panoramski krov za još veći osećaj prostora i slobode

S Ford Fiestom možete uživati u velikom panoramskom staklenom krovu koji se nudi kao deo dodatne opreme. Krov se klizno otvara preko zadnjeg dela krova, kako bi pružio što više svetla i prostora u putničkom delu. Dok prirodno svetlo ulazi od napolje, reflektujuće staklo Vas štiti od štetnih UV zraka. Jednostavnim pritiskom na dugme, pustite svetlo da uđe ili zamračite putnički prostor.

Grejana sedišta i volan

Kao deo dodatne opreme, dostupna su prednji grejači sedišta. Temperaturu kontrolišite pomoću dugmića, a možete izabrati između tri stepena topline. Crveno svetlo upućuje na jačinu odabrane topline. U vreme hladnih dana i noći, grejani volan će Vam značiti više od para rukavica.

Više prostranosti

Unutarnje uređenje nove Fieste je izrazito inteligentno osmišljeno tako da se razlikuje od ostalih vozila po prostranosti prednjih i zadnjih sedišta. Zadnja sedišta su pažljivo oblikovana, tako da će se putnici u potpunosti moći opustiti i uživati u vožnji.

Sistem KeyFree vam olakšava život

Svaki puta kada se približite vozilu, Fordov sistem KeyFree automatski detektuje ovaj jedinstveni ključ, čak i ako se nalazi u Vašem džepu ili torbi. Vrata se sama otključavaju, možete ući u vozilo i pokrenuti ga bez kontakta ključem. Možete samo pritisnuti papučicu kočnice i dugme za pokretanje kako bi se motor pokrenuo.

Vaša personalizovana Fiesta

Želite personalizovati Vašu Fiestu kako bi bila jedinstvena? Celi niz dodatne opreme Vam to omogućava. Metalik boje, jedinstvene ili u dve nijanse, unutrašnje uređenje u raznim nijansama i vezovima ili aluminijski naplatci. Kako god želite da izgleda Vaša Fiesta, naši personalizovani paketi će odgovoriti Vašim potrebama.

Inovativni držač za smart uređaje

Izuzetno zanimljiv držač Vašeg pametnog telefona, MP3-ja ili GPS uređaja, dizajniran je na način da Vaš uređaj uvek možete imati na oku, a da istovremeno s lakoćom pratite put. Držač smešten ispod centralne konzole omogućava da držite Vaš uređaj u željenom položaju.

Informišite se i zabavite

U novoj Ford Fiesti možete izabrati četiri različita načina In-Car Entertainmenta (ICE). Možete izabrati radio hi-fi, sistem opremljen sa šest zvučnika, Bluethooth i dva USB slota. Kao najbolju mogućnost izaberite DAB digitalni radio, 8-inčni ekran u boji osetljiv na dodir, sedam zvučnika, SYNC 3 sa sistemom Bluetooth® i glasovnim naredbama i sistemima Apple CarPlay i Android Auto.

Bezbrižno uz MyKey® sistem

Ova tehnologija Vam omogućava postavljanje maksimalne brzine, podsetnika za sigurnosne pojaseve ili kontrolu jačine zvuka. Jednostavno stavite ključ u kontaktnu bravu, pokrenite vozilo i sledite instrukcije kako biste postavili parametre za ključ.

Ambijentalna rasveta za modernu unutrašnjost vozila

Pomoću ambijentalne rasvete dodajte sofisticirane suptilne boje za vreme noćne vožnje.

Zahvaljujući Quickclear tehnologiji, nema više struganja vetrobranskog stakla

Ova pametna stavka je osmišljena kako bi Vam pomogla da što pre krenete u doba kada često dolazi do zamrzavanja. Samo pritisnite dugme i sistem može odmrznuti ili odmagliti Vaša vetrobranska stakla. Sistem takođe može zagrejati brisače u roku od nekoliko sekundi, čak i ako je spoljašnja temperatura ispod nule.

Održavajte idealnu temperaturu

S dodatnom elektronskom automatskom regulacijom temperature jednostavno odaberite željenu unutarnju temperaturu koju sistem održava uz napredni klima uređaj.

Električno sklapanje vanjskih ogledala

Vanjska ogledala je uvek jednostavno oštetiti, posebno na uskim parking mestima ili u uskim ulicama. Kako biste izbegli takve neprijatne situacije, kao deo dodatne opreme možete izabrati električna vanjska ogledala koja se sama sklapaju jednostavnim pritiskom na dugme. I zbog toga što su grejana, kretanje u hladna zimska jutra nikada neće dugo trajati.

Izbegnite udubljenja i ogrebotine

Kada parkiramo auto na uskim mestima, često nam se događa da udarimo vratima u neku prepreku. Ali, kada otvorite vrata Vaše Fieste, zaštita na vratima će se aktivirati i zaštiti boju na vašem vozilu i vozilima oko Vas.

Sigurnost

Nova Fiesta poseduje tehnologije osmišljene da zaštite vozače i putnike u slučaju nesreće kao što su sistem zaštite od sudara i pomoći kod kočenja, sistem za otkivanje pešaka i noću i danju, sistem s glasovnim naredbama SYNC 3 i mnoge druge tehnologije kojima je cilj sprečavanje nesreće.

Active City Stop

Sistem zaštite od sudara Vam pomaže izbeći sudare u slučajevima gužve ili spore vožnje, kada je brzina vozila manja od 50 km/h. Može napraviti razliku između 15 – 50 km/h da smanji jačinu sudara, ali ga neće izbeći. Sistem neprekidno meri udaljenost vozila koje je ispred vas. Sistem pruža potporu kočenju ukoliko detektuje zaustavljanje ili usporavanje vozila ispred Vas.

Višestruki vazdušni jastuci za Vašu zaštitu

Uz prednje zračne jastuke za vozača i suvozača, bočni zračni jastuci štite prsni koš dok zračne zavjese i nasloni za glavu štite od raznih ozljeda vrata. Sustav podrazumijeva i kočenje sigurnosnog pojasa, limitator duljine i podsjetnik za vezanje pojasa te je tako zaštita u Fiesti osigurana u punom smislu riječi.

Sigurnost na visokom nivou

Sigurnosni sistem Thatcham prve kategorije uključuje perimetarski alarm. Osim toga, dvostruki sistem zaključavanja onemogućuje otvaranje vrata iznutra, čak i ako je prozorsko staklo razbijeno. Ako želite aktivirati dvostruko zaključavanje, dovoljno je dva puta pritisnuti dugme „Zaključavanje” na ključu.

Dodatna snaga pri kočenju u hitnim situacijima

Pomoć pri kočenju u hitnim situacijama (EBA) pruža mogućnost jačeg kočenja. Sistem ESP automatski upravlja ovom stavkom – jačina pritiska na kočnicu je automatski detektovana i sistem pojačava snagu kočenja ako je to potrebno.

Aktivacija svetla u slučaju hitnih situacija pri aktivaciji kočenja u nuždi

Ako morate naglo zakočiti, svetla u slučaju nužde će se automatski upaliti kao upozorenje ostalim vozilima u saobraćaju. Stop svetla će takođe početi treperiti i na taj način dodatno upozoriti ostale vozače na moguću opasnost.

Stabilnost Vaše prikolice

Ovaj sistem detektuje ljuljanje ili naginjanje Vaše prikolice i smanjuje brzinu vozila. Kada se ubrzava u krivini, sistem primenjuje neometano kočenje na unutrašnji prednji točak tako da više okretaja motora ide na vanjski točak, pružajući dodatnu vuču, bolje prianjanje i bolje upravljanje vozilom.

Najveći broj zvezdica za vašu zaštitu

Euro NCAP je vodeća nezavisna organizacija za nadzor sigurnosti novih vozila u Europi. Kao dokaz Fordove angažovanosti, dovoljno je reći da je Fiesta dobila najbolju ocenu: pet zvezdica.

Kontrolišite svaku situaciju uz ESP

Sistem dinamičke kontrole (ESP) neprestano nadzire putanju vozila i otkriva bilo koju devijaciju na putu. Sistemupravlja kočnicama i motorom kako bi se vaše vozilo zadržalo u prometnoj traci. Sistem takođe podrazumeva i kočenje u hitnim slučajevima.

Dodatna snaga pri kočenju u nezgodi

Pomoć pri kočenju u nezgodi (EBA) pruža mogućnost jačeg kočenja u hitnim slučajevima. Sistem ESP automatski upravlja – jačina pritiska na kočnicu je automatski detektovana tako da sistem pojačava snagu kočenja ako je to potrebno.

Sistem nadzora pritiska u gumama

Uvek je važno održavati odgovarajući pritisak u gumama. Na taj način štedite gorivo, vaše gume duže traju, a i sigurnost je na višem nivou. Iz tog razloga senzori nadziru sve točkove i upozoravaju Vas u slučaju promena. U navedenoj situaciji jednostavno zaustavite vozilo, proverite gume i naduvajte ili ih promenite ako je potrebno.