C-MAX

NOVI C-MAX I GRAND C-MAX

PREGLED

Izuzetno moderan stil i vrhunska tehnologija, objedinjeni u porodičnom automobilu, koji ne poznaje kompromise.

Porodični život zna da bude prilično buran. Novi Ford C-Max je stvoren sa ciljem da nijedna vožnja ne bude naporna.

Novi C-MAX sa 5 sedišta, odnosno Grand C-MAX sa 7 sedišta: bez obzira koji model odaberete, moći ćete da uživate u potpuno novom doživljaju prilagodljivosti, praktičnosti i efikasnosti. Ako tome dodate još i izvrsne performanse, jednostavno rukovanje i niz zadivljujućih tehnologija, shvatićete da ste pronašli svoj savršeni automobil.

C-MAX sa pet sedišta

Niz naprednih tehnologija, koje štede vaš trud i vreme, pametno su uklopljene u prilagodljiv i prostoran porodični automobil.

Grand C-MAX sa sedam sedišta

Grand C-MAX je sve što vam je potrebno ako tražite najveću prostranost. Spretan “prelaz” omogućava vam jednostavan pristup do zadnjih sedišta, a izuzetno prilagodljiva unutrašnost pruža potpuno uživanje u porodičnom životu. Možete iskoristiti i veliki broj funkcija, sistema i tehnologija, koje su stvorene kako bi vam olakšale život. Na primer, aktivna pomoć kod parkiranja pomoći će vam prilikom parkiranja vozila u uskim prostorima – bez muke i bez ruku. Dobrodošao je i funkcionalni sistem otvaranja i zatvaranja prtljažnika jednostavnim zamahom noge ispod zadnjeg odbojnika: idealno ako imate ruke pune stvari.

Putovanje bez napora

Aerodinamičan, sportski, sofisticiran: to nisu baš uobičajeni epiteti za porodični automobil. Međutim, novi C-MAX i Grand C-MAX stvoreni su da bi bili drugačiji.

DIZAJN

Spoljašnost

Fleksibilnost, praktičnost i efikasnost nikada dosad nisu bili tako snažno naglašeni.

Sedite i uživajte

Unutrašnjost novog C-MAX-a i Grand C-MAX-a nudi mnogo prostora za glavu, noge i laktove, kao i za mnogobrojne „sitnice“ koje obično nosite sa sobom na put.

Unutrašnjost

Kada se udobno smestite, ostaje vam da uživate u rafiniranoj, elegantnoj i dobro opremljenoj kabini, gde su vam na dohvat ruke korisne funkcije i napredna tehnologija.

NAPREDNE TEHNOLOGIJE ČEKAJU VAŠU KOMANDU

Tehnologija uvek ima svoju namenu. U novom C-MAX-u odnosno Grand C-MAX-u, ona omogućava najveći mogući nivo udobnosti, povezanosti i sigurnosti.

Otkrijte paletu izuzetnih tehnologija, jednostavnih za korišćenje, a stvorenih upravo za vas.

Kamera olakšava parkiranje unazad

Stubići, ograde i niski zidovi uvek predstavljaju opasnost prilikom manevrisanja… Čim ubacite ručicu menjača u „rikverc“, kamera za vožnju unazad se automatski uključuje i na ekranu prikazuje područje iza vozila. Sistem prikazuje i projektovane putanje, što je od pomoći kod parkiranja na tesnom prostoru.

Vrata prtljažnika koja se automatski otvaraju i zatvaraju

Sistem otvaranja prtljažnika bez ruku je izuzetno koristan, naročito kada nosite puno stvari. Ako imate hands-free ključ (u džepu ili torbici), postavite nogu ispod zadnjeg odbojnika i vrata će se automatski zatvoriti ili otvoriti.

Ford SYNC 2 s glasovnim upravljanjem i kolor ekranom visoke rezolucije, dijagonale 8 inča, osetljivim na dodir.

Najnapredniji sistem za informacije i zabavu, koji omogućava intuitivan nadzor putem govora ili dodira nad većinom ključnih funkcija, uključujući one za upravljanje telefonom, muzikom, klima-uređajem i navigacijom. Uz Ford AppLink, u toku samog putovanja možete pristupiti i nekim od omiljenih aplikacija na pametnom telefonu.

Aktivna pomoć kod parkiranja za parkiranje bez stresa.

Pomoću senzora vozilo prepoznaje odgovarajuće bočno ili upravno parking mesto i automatski okreće volan kako bi se automobil sam uparkirao. Kod bočnog parkiranja prilikom napuštanja parkirng mesta ovaj sistem vam pomaže da se lakše uključite u saobraćaj. Kada pokazivačem odaberete smer, levo ili desno, sistem će umesto vas okretati volan, a vi preuzimate upravljanje pomoću papučica za gas i kočenje. Kod vožnje unazad, prilikom napuštanja parkirališta, sistem proverava da li se sa leve ili desne strane približava drugo vozilo. Ukoliko ga primeti, upozoriće vas vizualno i zvučnim signalom. Ovaj sistem deluje pomoću radara koji ima domet do 40 metara.

Tempomat koji automatski prilagođava brzinu i drži odstojanje

Tehnologija adaptivnog tempomata omogućava vam da izaberete brzinu kojom želite voziti, tako što sam održava željenu brzinu, a kada vozilo ispred vas uspori, sistem će takođe automatski usporiti i tako zadržati prethodno određeno odstojanje. Kada je put ispred vas ponovo prazan, sistem će ubrzati vozilo do zadate brzine.

Upozorenje na bezbednu udaljenost i sprečavanje naletanja kod niskih brzina

I kada je isključen aktivni tempomat, možete odrediti željenu udaljenost od vozila koje se nalazi ispred vas. Ako mu se previše približite, sistem će vas upozoriti u tri koraka – najpre signalima u boji (od sivd, žute do crvene), a zatim će se oglasiti i zvučni signal. Ako sistem za sprečavanje naleta kod niskih brzina prepozna da se vozilo ispred vas iznenada zaustavilo, automatski će zaustaviti vaše vozilo i tako sprečiti sudra i eventualno povređivanje. Ovaj sistem je aktivan do brzine 50 km/h.

Active City Stop

Sve su češće nezgode u saobraćaju koji je usporen ili se odvija jako polako (naročito na prometnim ulicama u većim gradovima). Sistem za sprečavanje naleta kod niskih brzina je tu da vam pomogne da izbegnete takve saobraćajne nezgode ili da smanjite njihove posledice. Ako primeti da se automobil ispred vas neočekivano zaustavio dok vi vozite brzinom do 30 km/h, automatski će početi da skreće. Ovaj sistem je nagrađen za inovativnost nagradom Euro NCAP Advanced za sigurnost.* * Nagrada je dodeljena sistemu u modelu Ford Focus 2013.

Pomoć pri održavanju pravca u kolovoznoj traci

Sistem za održavanje putanje u kolovoznoj traci koristi kameru u prednjem delu kako bi intevenisao ukoliko primeti da nenamerno izlazite iz svoje kolovozne trake. Ukoliko do toga dođe, upozoriće vas vibriranjem volana i vizulenim signalom. Ako na ovo upozorenje odreagujete prekasno ili uopšte ne reagujete, sistem vam može ponuditi pomoć kod upravljanja kako bi vas sigurno vratio u odgovarajuću voznu traku. Ova tehnologija je predviđena za puteve sa više traka (npr. autoput), te će se automatski isključiti kod brzine ispod 65 km/h, a možete ga isključiti i ručno. Korisnu pomoć vozačima predstavlja i sistem za prepoznavanje saobraćajnih znakova, te automatsko prebacivanje između dugih i oborenih svetala.

Upozorenje na vozila u mrtvom uglu ‘BLIS’

Uz pomoć radarskih senzora sistem prati vozila koja vi možda ne biste primetili. Kada se pojavi vozilo u „mrtvom uglu“, upozoriće vas aktiviranjem narandžaste lampice u spoljnom retrovizoru. Kako biste zaštitili retrovizore kod vožnje kroz uske prolaze ili prilikom parkiranja na uskim ulicama, novi C-MAX i Grand C-MAX vam omogućavaju da pritiskom na prekidač sklopite retrovizore i tako sprečite eventualna oštećenja. Grejana stakla na vozilu dodatno će vas zaštititi, jer vam u nepovoljnim vremenskim uslovima brzo obezbeđuju vidljivost.

Adaptivna svetla

Biksenonska prednja svetla opremljena su naprednim sistemom za upravljanje svetlosnim snopom, koji se prilagodjava uslovima vožnje. Zavisno od vrste puta, tehnologija automatski bira jedan od četiri različita svetlosna intenziteta, a sve kako bi omogućila optimalan raspored svetlosti. Sistem uključuje i svetla za vožnju u zavojima, koja se zakreću u skladu sa okretanjem volana.

UDOBNOST I PRAKTIČNOST

Dizajniran u skladu sa vašim potrebama

Pametan dizajn znači da svaka funkcija u C-MAX-u i Grand C-MAX-u ima svoju namenu i da je, što je najbitnije, korisna tokom vožnje. Toj funkcionalnosti se pridružuje i udobnost i zato svaka vožnja predstavlja užitak bez stresa.

Udobna, fleksibilna i ravno preklopiva sedišta

U svoju rafiniranu i udobnu unutrašnjost C-MAX može da ugosti petočlanu porodicu, a zadnja tri sedišta u vozilu moguće je ravno preklopiti i tako obezbediti još više raspoloživog prostora. Grand C-MAX sa 7 sedišta omogućava da se srednje sedište u drugom redu brzo preklopi ispod desnog sedišta.

Olakšan pristup sa svih strana

Jednostavna dupla zadnja klizna vrata putnicima olakšavaju ulazak i izlazak iz vozila. Osim toga, ovo pametno rešenje sprečava da na uskim parkirng mestima oštetite vrata udarcem u drugo vozilo, zid ili ogradu.

Upravljač gde je sve „pri ruci“

Novi trokraki upravljač ergonomski je oblikovan prema vozaču. Svaki taster i kontrola nalaze se ispod prstiju, čime je poboljšana upotreba i vidljivost kontrolne ploče. Za veću udobnost u hladnim zimskim danima, preporučujemo vam grejani upravljač.

Panoramski stakleni krov za uživanje i jači osećaj prostranosti

Pritiskom na dugme, elektronski kontrolisana krovna zavesa se pomera unazad i tako omogućava da u kabinu dopre više prirodne svetlosti kroz panoramski krov. Reflektujuće staklo istovremeno održava svežinu i štiti od štetnog UV zračenja.

Ambijentalno LED osvetljenje

Omogućava da unutrašnost vašeg vozila obojite nežnim tonovima i da svoje putovanje zaokružite čarobnim osećajima.

POGODNOSTI

Grejani vetrobran „Quickclear“ omogućava da staklo ispred vozača i suvozača brzo bude čisto

Ova funkcija omogućava da automobil lakše osposobite za vožnju u hladnim zimskim jutrima. Pritiskom na taster, nevidljivi grejači će brzo otopiti led ili očistiti od rose vetrobransko staklo.

Brisači koji se automatski prilagođavaju kiši

Brisači sa senzorima za kišu uključuju se u trenutku kada na vetrobranskom staklu prepoznaju vlagu, a zatim prilagođavaju svoju brzinu kako bi na vreme uklanjali sve što se nanese na staklo. Možete izabrati jedan od šest različitih nivoa osetljivosti, pomoću kojih određujete koliko se vlage mora skupiti pre nego što se brisači aktiviraju.

Podesite idealnu temperaturu za sebe i suvozača

Pomoću digitalnog klima uređaja sa automatskom regulacijom temperature (EATC), možete odredite željenu temperaturu u kabini, a sistem će je sam održavati pomoću napredne klimatizacije.

Retrovizor protiv zaslepljivanja

Noćne vožnje su prijatnije i sigurnije kada vas ne zaslepljuju svetla vozila iza vas. Zatamnjeni jednobojni retrovizor prepoznaje jaku svetlost i sprečava zaslepljivanje.

Bolje osvetljavaju, a ne zaslepljuju druge vozače

Automatsko uključivanje dugih svetala je korisno za noćnu vožnju jer privremeno smanjuje intenzitet svetala ukoliko prepozna da je ispred vas vozilo, bilo da dolazi iz suprotnog ili se kreće u istom smeru. Ovaj sistem sprečava zaslepljivanje drugih vozača. Automatski prebacuje sa dugih na kratka svetla u zavisnosti od uslova na putu i tako vam omogućava optimalnu vidlji vost u svakom trenutku.

Sklopivi retrovizori umanjuju rizik od oštećenja

U vožnji kroz uske prolaze ili kod parkiranja u uskim ulicama moguće je oštetiti spoljne retrovizore. Uz doplatu je moguće dobiti elektro sklopiva, koja se pritiskom na dugme sklapaju i na taj način sprečavaju nastanak oštećenja. S obzirom da su ovi retrovizori i grejani, omogućavaju i optimalnu preglednost pri niskim temperatura.

Bezbrižno ustupite vozilo uz funkciju MyKey®

Ford MyKey® vam omogućava da odredite najveću brzinu, da aktivirate podsetnik za upotrebu sigurnosnih pojaseva, pa čak i da ograničite nivo jačine audio sistema. Ova inovativna tehnologija osmišljena je tako da automobil možete bezbrižno ustupiti prijateljima ili članovimna porodice, jer vrlo lako možete programirati ograničenja.

Bez ključa – bez poteškoća

Fordov sistem za ulazak u vozilo bez ključa omogućava vam da zaključavate i otključavate automobila, a da ne morate vaditi ključ iz džepa ili torbe, što je idealno u situacijama kada su vam zauzete ruke.

Pokrenite automobil pritiskom na dugme

Ključ vam više nije potreban. Nakon što pritisnete pedalu kvačila ili kočnice (kod automatskog mjenjača), jednostavno pritisnite dugme za pokretanje vozila Ford Power i motor će startovati.

Brzo menjanje stepena vrhovima prstiju

Uz 6-stepeni automatski menjač sa PowerShift funkcijom tasteri za menjanje „brzina“ su smešteni uz upravljač. Ova tehnologija omogućava brzo i jednostavno menjanje stepena prenosa vrhovima prstiju, što može biti vrlo korisno prilikom vožnje po krivinama.

Fordov sistem Easy-Fuel sprečavanje sipanje pogrešnog goriva

Zahvaljujući ovoj tehnologiji gotovo je nemoguće da vam se dogodi da sipate pogrešno gorivo, jer pogrešan „pištolj“ na pumpi neće odgovarati otvoru. S obzirom da je sistem Easy-Fuel bez čepa, jednom zauvek ćete se rešiti prljavih čepova od rezervoara za gorivo.

PERFORMANSE I EKONOMIČNOST

SNAGA

Iskoristite najbolje iz motora

Revolucionarni 1.0-litarski trocilindrični benzinski motor EcoBoost razvija 125 KS, uz emisiju CO2 od samo 110 g /km za verziju Compact i 117 g/km za verziju Grand C-MAX. Njegov nivo snage je uobičajen za 1,6-litarske motore, s tim da ovaj motor odlikuje efikasnija potrošnja goriva i manja emisija CO2. Tri godine za redom 1.0 EcoBoost je proglašavan međunarodnim motorom godine.

1,5-litarski benzinski EcoBoost predstavlja novost u porodici EcoBoost motora.

Ova pogonska jedinica je dobijena smanjenjem zapremine 1,6-litarskog EcoBoost motora, kako bi se obezbedila manja emisija štetnih gasova i ekonomičnija potrošnja, a sve to bez smanjivanja snage i performansi. U ponudi su verzije od 150 KS sa automatskim menjačem ili 6-stepenim ručnim menjačem, kao i verzija od 180 KS sa automatskim menjačem.

Potpuno nove mogućnosti dizel motora

1,5-litarski TDCi je potpuno nov motor. Baziran na 1,6-litarskom TDCi motoru, nudi jednaku snagu u osnovnoj verziji sa 95 KS, ali i povećan nivo snage od 120 KS u odnosu na prethodnim od 115 KS. Osim toga, poboljšana je ekonomičnost tako da troši manje goriva i ima nižu emisiju. Ovaj motor nudi izbor između 6-stepenog ručnog menjača i automatskog menjača kod verzije od 120 KS.

2,0-litarski dizel je takođe nov.

U osnovnoj verziji oslobađa 150 KS i dolazi sa automatskim 6-stepenim ili ručnim menjačem sa istim brojem stepena prenosa. Snažniji 2.0 TDCi sa 170 KS prenosi snagu preko 6-stepenog ručnog menjača.

PERFORMANSE

Precizno podešavanje oslanjanja za sofisticiranu vožnju

C-MAX ima potpuno novo zadnje oslanjanje sa više elemenata. Ovaj napredno repšenje je lagao i potpuno je uglađeno kako bi obezbedilo agilno ponašanje, kontrolu vozila i kvalitet vožnje.

Tasteri pored volana: uživajte u brzom menjanju stepena kod automatskog menjača

Pomične ručke pri upravljaču dostupne su kod 6-stepenog automatskog menjača kao i uz PowerShift menjač kod novog C-MAX-a. Ova tehnologija preuzeta je iz svieta auto trka i omogućava brzo i prijatno mienjanje „brzina“ vrhovima prstiju.

Servo upravljač koji se odaziva u svim situacijama

Električni servo volan (EPAS) automatski se prilagođava brzini kretanja vozila i uslovima u vožnji. Kod manjih brzina sistem olakšava okretanje upravljača i manevrirsanje. Kod većih brzina, kada je potrebna i veća kontrola, sistem obezbeđuje sigurnije upravljanje. EPAS uzima u obzir i pojavu bočnog vetra, kao i druge uslove na putu, a uz aktivni nadzor neravnina eliminiše nepoželjne vibracije na volanu.

Manja potrošnja goriva uz Start-Stop sistem

Kada se vozilo zaustavi ispred semafora ili dok čekate u saobraćajnom zastoju, motor će se automatski isključiti. Pritom, ovaj sistem omogućava nastavak rada bitnih elemenata, kao što su svetla, klima uređaj, radio i Ford SYNC. Kada pritisnete kvačilo i ubacite ručicu menjča u prvi stepen, odnosno kod automatskog menjača stisnite papučicu za gas, sistem će ponovo pokrenuti motor. Start-Stop je posebno efikasan u gradskoj vožnji gde može uštedeti do 10% goriva.

Efikasniji način punjenja akumulatora

Suprotno od uobičajenih sistema, pametno regenerativno punjenje akumulator puni samo kada je to neophodno. Na taj način, koliko god je moguće, izbegava punjenje prilikom ubrzanja, čime štedi gorivo i dodatno smanjuje ispuštanje štetnih gasova.

SIGURNOST I ZAŠTITA

Najviši mogući nivo sigurnosti

Možete se pouzdati u sveobuhvatan paket bezbednosnih funkcija, koje su implementirane kako bi ponudile najveći mogući nivo sigurnosti za vas i vaše putnike.

Nagrade Advanced za inovativnost i sigurnost

Novi C-MAX i Grand C-MAX opremljeni su tehnologijama koje su u proplosti bile nagrađene Euro NCAP Advanced nagradama, što je najveće priznanje koje dodeljuje vodeća evropska nezavisna organizacija za ispitivanje bezbednosti vozila. Ova nagradu se dodeljuje samo najnaprednijim tehnologijama koje pomažu automobilma u situacijama izbegavanja sudara, prilikom samog sudara, ali i nakon sudara. U obzir su uzete i tehnologije Active City Stop, sistem za održavanje sigurnosnog pojasa i sistem za upozoravanje vozača. * Nagrada je prvobitno dodeljena novom Fordu Focusu.

Ford SYNC sa karakteristikom Emergency Assistance poziva pomoć kada vi ne možete

Bitan deo sistema Ford SYNC koji spašava život je Emergency Assistance. Ukoliko dođe do saobraćajne nezgode , u kojoj se aktiviraju vazdušni jastuci ili se isključi pumpa za dovod goriva, tehnologija može umesto vas pozvati službu za pomoć. Poziv možete i prekinuti. Sistem dostavlja ključne podatke, kao što su GPS koordinate, čak i ako niste pri svesti.* * Ford Emergency Assistance funkcioniše u više od 30 evropskih država. Ta funkcija je aktivna kada vaš mobilni telefon povezan sa Ford Sync 2 sistemom. Kada se aktiviraju vazdušni jastuci (osim vazdušnog jastuka za kolena) ili kada se isključi pumpa za dovod goriva. Govorne funkcije i Emergency Assistance nisu na raspolaganju na svim evropskim jezicima.

Koordinisani sigurnosni sistemi aktiviraju se u deliću sekunde

C-MAX i Grand C-MAX opremljeni su naprednim pametnim zaštitnim sistemom (IPS), koji usklađuje niz sigurnosnih sistema i tako pruža najveću moguću zaštitu vas i vaših putnika. Kruta karoserija koja apsorbuje udarce, te napredna tehnologija sedišta i pojaseva smanjuju mogućnost povreda u slučaju saobraćajne nezgode, a uz njih je na raspolaganju i čitav niz vazdušnih jastuka koji štite putnike sa svih strana. Volan i papučice podešene su tako da se u slučaju sudara pomeraju u stranu od vozača, što smanjuje mogućnost telesnih povreda.

Pouzdanost i u najzahtevnijim situacijama

Vozilo je opremljeno elektronskim programom stabilnosti (ESP), koji objedinjuje niz tehnologija kako bi postigao što veću kontrolu nad automobilom. Kada senzori prepoznaju iznenadne promene kod upravljanja, skretanja i ponašanja vozila, koje mogu izazvati gubitak kontrole, EPS sistem prilagođava brzinu pojedinog točka i tako obezbeđuje bolju stabilnost vozila, te sprečava njegovo klizanje. Funkcije ESP sistema uključuju pomoć kod vožnje uzbrdo, pomoć pri skretanju u nuždi i elektronsko pretpunjenje pritiska u kočionom krugu.

Zaštita od prevrtanja

Sistem protiv prevrtanja (RSC) smanjuje rizik od prevrtanja tako što prepoznaje ako vaš Motor-Caravan postaje nestabilan i uz nadzor motora i kočnica ispravlja upravljanje, i na taj način efikasno stabilizuje vozilo.

Rano upozorenje na pad pritiska u pneumaticima

Ako bilo koja od guma počne gubiti pritisak tokom vožnje, sistem za nadzor pritiska u ppneumaticima (TPMS) odmah upozorava uključivanjem lampice instrument tabli.

Električno zaključavanje vrata i prozora na strani gde se nalaze deca

Ova inovativna funkcija omogućava vam da pritiskom tastera zaštitite svoje najbliže, koji sede na zadnjim sedištima. (Standardna oprema kod Forda Grand C-MAX.)

Sistem za pomoć kod izbegavanja sudara

Sistem za pomoć kod izbegavanja sudara je aktivan pri svim brzinama i prepoznaje predmete u pokretu. Ako prepozna da bi moglo doći do kolizije, a vozač ne reaguje, na instrument ploči aktivira vizuelno i zvučno upozorenje, te počinje usporavati vozilo srednjom silom kočenja.

Dodatna kontrola prilikom kretanja uzbrdo

Ovaj sistem sprečava da prilikom kretanja uzbrdo vozilo krene ili prokliza unazad. Funkcioniše tako što zadržava pritisak na pedali kočnice dodatne 2,5 sekunde, ostavljajući vam dodatno vreme da prebacite stopalo sa kočnice na gas. Korisno kada se zaustavite na klizavim površinama.