Mondeo

pregled

Potpuno novi Ford Mondeo

Inteligentan, sofisticiran i zapanjujuć: auto koji će pružiti novi nivo doživljaja vožnje. Iznenađujuće sofisticiran vrhunski dizajn stvara dinamičnu siluetu: vidljiv pečat koji uverljivo dokazuje izuzetnu sposobnost i efikasnost automobila. Sofisticiran i inteligentan dizajn dopunjuju odlična izrada i vrhunske tehnologije, zato je pred nama najnapredniji Mondeo do sada. Na dugom popisu inovacija je i Fordova tehnologija sa dinamičnim osvetljenjem LED: inteligentni reflektori slede okretanje volana i garantuju odličnu vidljivost u krivinama. Umesto uobičajenih reflektora koriste izuzetno efikasnu rasvetu LED, a deluju čak sa osam načina osvetljenja. Tako reflektori reaguju na okolinu i uzorak svetlosnog snopa i intenzivnost prilagođavaju vožnji po gradu ili selu odnosno vremenskim uticajima. Sledeća izuzetna inovacija su sigurnosni pojasevi na naduvavanje koji putnicima na spoljnim zadnjim sedištima garantuju potpuno novi nivo zaštite sa sigurnosnim jastucima. Otkrijte više detalja o dizajnu, mogućnosti i uštedi, doživljaju vožnje i sigurnosti i zaštiti potpuno novog Mondea. Za lično iskustvo dogovorite test vožnju kod najbližeg dilera Ford-a.

dizajn

Odvažan beskompromisni dizajn sa izuzetnom elegancijom

performanse i efikasnost

Neverovatno štedljive performanse

Motori u potpuno novom Mondeu omogućavaju izuzetan performans. Prilagođene postavke suspenzije zajedno sa nizom naprednih tehnologija garantuju potpunu kontrolu nad tom prefinjenom snagom. Rezultat: izuzetno precizno upravljanje u svakoj situaciji.

Snaga

EcoBoost: najbolja efikasnost motora

Tri benzinska motora EcoBoost za izuzetan nivo performansa i štedljivu potrošnju, rade sa direktnim ubrizgavanjem goriva i turbopunjačem:

• Sa snagom od 125 KS više puta nagrađivanim trocilindarskim 1,0-litarskim EcoBoost motorom, Mondeo razvija snagu koju biste inače očekivali kod uobičajenog 1,6-litarskog motora, samo što su potrošnja i emisije CO2 za oko 25 % manje.

• Novi 1,5-litarski EcoBoost snage 160 KS i potrošnje 5,9 litara goriva na 100 km.

• 2,0-litarski EcoBoost oduševljava zapanjujućom snagom od 203 KS ili 240 KS, sa posebno usaglašenenim zvučnim “symposer” sistemom koji u kabini omogućava uživanje i pored značajnog zvuka motora prilikom ubrzavanja.

Paleta dizelskih pogona

Draži Vam je dizel motor? Možete izaberite jedan od motora 1.5 TDCi ili 2.0 TDCi. Oduševiće Vas najnovijom tehnologijom za povećanje snage, okretaja i efikasnosti uz smanjenje emisija. 2.0 TDCi na raspolaganju je u tri različito snažne verzije, najjača među njima dolazi uz izuzetno štedljivu potrošnju i manjih izduvnih gasova, a zato što dolazi sa dvostrukim turbopunjačem ima zapanjujuću snagu od 210 KS.

Izuzetno ekonomične dizelske verzije ECOnetic

Oba dizelska motora na raspolaganju su i u ECOnetic, koji daje dodatnu efikasnost. Primer: 1.5 TDCi ECOnetic i 1.6 TDCi ECOnetic sa emisijama CO2 94 g/km i 2.0 TDCi ECOnetic sa jačinom od 150 KS i 180 KS sa emisijama CO2 od 107 g/km.

Ručni menjači usklađeni s motorom

Na raspolaganju su dva 6-stepena ručna menjača. Lakši komplimentuje 1,0 i 1,5 – litarske motore EcoBoost i 1,6 – litarski dizel motor. A drugi je prilagođen većem broju okretaja i zato odlično radi sa motorom 2.0 TDCi.

Napredni samostalni menjači

Potpuno novi Mondeo je na raspolaganju sa dva samostalna menjača. 6 – stepeni samostalni menjač, prilagođen velikom broju okretaja, na raspolaganju je sa 1,5 i 2,0-litarskim motorom EcoBoost. Za prenos snage motora 2.0 TDCi dizajniran je menjač Ford Powershift, koji ujedinjuje nadzor ručnog menjača sa lakoćom upravljanja automatskog i omogućava munjevito prebacivanje brzina i snagu kada Vam najviše treba.

Uživajte u prednostima hibridne električne tehnologije

Kao što je to primereno vozilu koje uvodi nove tehnologije, potpuno novi Mondeo je na raspolaganju i kao napredno hibridno električno vozilo (HEV) – prvo vozilo, koje Ford proizvodi u Evropi. Ujedinjavanjem prednosti električnog i benzinskog pogona potpuno novi Mondeo Hybrid omogućava uživanje u izuzetnoj efikasnosti i prefinjenosti, a ujedno oduševljava performansama i dosegom. Regenerativno kočenje, inovativni merač Smartgauge sa “trenerom blokiranja” i drugi pametni sistemi pomoći će Vam da još bolje iskoristite snagu i efikasnost Vašeg Mondea.

Sistem koji uči kako bi Vam uštedeo gorivo

EV+ dopunjuje GPS ugrađen u sistem Ford SYNC sofisticiranom programskom opremom, kako bi utvrdio i zapamtio česte ciljeve. Kada ste na određenoj udaljenosti od cilja gde se često zaustavljate, auto će pokušati da vozi samo električnim pogonom dok ne dođete na cilj.

Upravljanje

Mondeo ima potpuno novu zadnju suspenziju sa više članova. Taj napredni sistem je lagan, čvrst i potpuno usklađen za odličan odaziv, kontrolu i kvalitet vožnje.

Ručica menjača uz volan: uživajte u brzom menjanju brzina sa samostalnim menjačem

Ručice menjača uz volan koje inače možemo naći samo u sportskim automobilima, na raspolaganju su i sa 6 – stepenim samostalnim menjačem i sa menjačem PowerShift za potpuno novi Mondeo. Ta tehnologija, koja dolazi iz sveta trka, omogućava brzo i udobno menjanje brzina vrhovima prstiju. I kao što već samo ime govori, ručice su nameštene uz volan, tako da ih možete koristiti i u vožnji u krivinama.

Servo volan koji reaguje na svaku situaciju

Električni servo volan (EPAS) samostalno se prilagođava brzini vozila i uslovima u vožnji. Prilikom manjih brzina sistem olakšava okretanje volana za jednostavnije manevrisanje. Prilikom većih brzina, kada Vam treba veća kontrola, sistem omogućava čvršće upravljanje. U novu kontrolu zanošenja EPASa uključuje i bočni vjetar i druge uslove u vožnji, aktivna kontrola vibracije volana uklanja neželjene vibracije na neravnim terenima.

Trenutni prijem na promenjivoj podlozi

Sistem inteligentnog pogona na četiri točka (IAWD)* u novom Mondeu se odaziva u trenutku i prilagođava promenama podloge i usmerava odgovarajući broj okretaja na pojedinim točkovima kojima treba bolje prianjanje. Taj sofisticirani sistem koristi senzore i programsku opremu za proaktivno odlučivanje koliko snage usmeriti pojedinoj osi pre nego što dođe do klizanja točkova. I budući da sistem radi “na zahtev”, aktivira se kada je to potrebno i štedi gorivo na manje zahtevnim putevima.

Štedljivost

Potrošite manje goriva sa Start-Stop sistemom

Kada vozilo miruje ispred semafora ili u slobodnom hodu čekate u gužvi, ova tehnologija može samostalno isključiti motor (pri tome i dalje garantuje snabdevanje i rad važnih elemenata kao što su svetla, klima uređaj, radio i sistem Ford SYNC). Kada želite krenuti, pritisnite dugme i izaberite prvu brzinu ili uz korišćenje menjača pritisnite na papučicu za gas i sistem će ponovo pokrenuti motor. Start-Stop sistem je posebno efikasan u gradskom prometu gde može uštedeti 10 % goriva (u ciklusu sa gradskom vožnjom).

Bolja aerodinamika za veću sigurnost

U sporoj vožnji aktivna maska otvara roletne u maski za bolje hlađenje motora. Kada se brzina poveća, maska se samostalno zatvara tako da poboljšava aerodinamiku i štedi gorivo.

Efikasniji način za punjenje akumulatora

Suprotno nego kod običnih sustava, pametno regenerativno punjenje akumulator puni samo kada je potrebno i izbjegava punjenje za vrijeme ubrzavanja, ako je to moguće. Tako možete sačuvati više goriva i dodatno smanjiti emisije.

iskustvo vožnje

Poboljšano iskustvo vožnje

Korišćenjem naprednih tehnologija auto se stalno odaziva na događanja u okolini i prilagođava se uslovima na putu, saobraćaju i Vašoj vožnji. Celi niz naprednih funkcija omogućava jednostavnost Vašeg života. Od prilagodljivih LED svetla, koja svetlosni snop prilagođavanju okolini, do komunikacijskih sistema kojima možete upravljati glasom. I od funkcije koja uklanja sav stres prilikom parkiranja do sistema sa kojim sigurno ostajete u svojoj sobraćajnoj traci.

Vozna tehnologija

Svetla koja Vam pomažu da vidite dalje od krivine

Zbog Fordove tehnologije prilagodljivih LED svetla na potpuno novom Mondeu, svetla nisu samo zapanjujuće lepa, već su i sofisticirano pametna. Za vreme okretanja volana tačno prate put i garantuju izuzetnu vidljivost. Sa obzirom na brzinu, okolinu i uslove mogu prilagoditi i svetlosni snop. Osam različitih načina uključuje podešavanja za vožnju u gradu, po seoskim putevima i autoputevima uzimajući u obzir i vremenske uslove.

Ford SYNC 2 – napredna tehnologija za slobodno upravljanje i ekran na dodir

Sistem Ford SYNC 2 sledeće generacije omogućava bežičnu vezu Vašeg mobilnog telefona i MP3-uređaja. Reprodukcija muzike, telefon, navigacioni sistem i klima uređaj možete kontrolisati jednostavnim, intuitivnim govornim naredbama ili preko 8 – inčnog ekrana u boji na dodir (koji možete koristiti i za prikaz slika). Dovoljna je samo reč… Sistemom Ford SYNC 2 možete pozvati popis lokalnih restorana, za pomoć u izboru i rezervaciji možete iskoristiti i Michelinov vodič. Modemom USB moguća je veza sa Wi-Fi-jom preko dostupnih tačaka. Sistem uključuje i Fordovu pomoć u nuždi, koja u slučaju nezgode može samostalno pozvati službu za spašavanje (pogledajte Stranicu o sigurnosti i zaštiti).

Vaše muzičke mogućnosti

Odaberite sistem SYNC 2 sa četiri odlična zvučnika ili napredni zvučni sistem Sony sa 12 Sony-jevih audiofilskih zvučnika. Za doplatu je na raspolaganju i digitalni radio DAB.

Jednostavnija vožnja unazad sa prikazom područja iza vozila

Stubovi, ograde, niski zidovi … kamera se samostalno aktivira kada izaberete brzinu za vožnju unazad i na ekranu u srednjoj konzoli se prikazuje područje iza vozila. Sistem prikazuje i nevidljive smernice za pomoć pri parkiranju u ionako tesnim parking mestima.

Napredni sistem koji Vam pomaže da ostanete u saobraćajnoj traci

Sistem za pomoć prilikom održavanja smera sa unapred usmerenom kamerom registruje nenamerno “skretanje” iz saobraćajne trake. U tom slučaju sistem će Vas upozoriti vibracijom volana i prikazom upozorenja. Ako se odazovete presporo ili ne reagujete na upozorenje, sistem će Vas aktivnim zahvatom usmeriti nazad na odgovarajuću saobraćajnu traku. Tehnologija je utemeljena za puteve sa više kolona (npr. autoputeve), zato se sistem samostalno isključuje prilikom brzine ispod 65 km/h, a možete ga isključiti i ručno.

Retrovizori koji vide i vama sakrivene opasnosti

Sistem za upozoravanje na vozilo u mrtvom uglu (BLIS) pomoći će Vam da sigurnije zamenite kolonu jer radarski senzori sa obe strane vozila proveravaju mrtve uglove. Ako registruju vozilo koje ne vidite, upozoravaju Vas narandžastim svetlom u spoljnom retrovizoru na odgovarajućoj strani vozila.

udobnost i praktičnost

Postavite idealnu temperaturu za sebe i suvozača

Dual-zone klimatski uređaj sa samostalnom regulacijom temperature (DEATC) omogućava Vam da odaberete različitu temperaturu za vozačevu i suvozačevu stranu, a sistem će je održavati naprednim klimatskim uređajem.

Grejano vetrobransko staklo “Quickclear” omogućava brzo odmrzavanje i odmagljivanje

Sofisticirana funkcija omogućava Vam da se i u jutarnjem mrazu brzo uputite na put. Dovoljan je lagani pritisak na prekidač i sistem u nekoliko sekundi odmrzava ili uklanja rosu sa vetrobranskog stakla.

Vanjski retrovizori koji štite sami sebe

U vožnji kroz uske prolaze ili kod parkiranja na uskim ulicama, možete brzo oštetiti spoljašnje retrovizore. Za doplatu je na raspolaganju električno preklapanje retrovizora koje Vam omogućava da pritiskom na prekidač sklopite retrovizore prema unutra i sprečite štetu. Budući da su retrovizori grejani, zagarantovana Vam je brža sigurna preglednost kod nižih spoljašnjih temperatura.

Praktičnost

Bezbrižno zajedničko korišćenje vozila sa MyKey® funkcijom

Funkcija Ford MyKey® omogućava Vam da namestite najveću brzinu, upozorenje za korišćenje sigurnosnog pojasa i čak glasnoću zvučnog sistema. Tehnologija Vam omogućava veću bezbrižnost ako vozilo pozajmite prijatelju ili porodičnom članu jer možete programirati ograničenja koja vrede za izabrani ključ: to Vam omogućava tehnologija u Ford MyKey®. A Vaš ključ bez ograničenja možete sigurno čuvati za sebe, za druge možete izabrati više ključeva.

Samostalno upravljanje dugim svetlima za maksimalnu vidljivost bez oslepljivanja drugih vozača

Korisna funkcija prilikom noćnih vožnji privremeno priguši duga svetla ako registruje neko vozilo koje vozi u suprotnom smeru ili je pred Vama na istoj saobraćajnoj traci, tako da sprečava zaslepljivanje drugih vozača. Kada je put slobodan, sistem ponovo samostalno uključuje duga svetla. Automatsko upravljanje dugim svetlima na raspolaganju je za doplatu sa sistemom za pomoć u održavanju smera.

sigurnost

5 zvezdica za sigurnost i jedinstvene napredne tehnologije

Najnoviji Mondeo već je osvojio najbolju ocenu za sigurnost sa pet zvezdica vodeće evropske nezavisne organizacije na području sigurnosti u saobraćaju Euro NCAP. Opremljen je brojnim Fordovim tehnologijama koje su za sigurnosne inovacije primile priznanje Euro NCAP Advanced Award. Kao prvi u Fordovoj paleti modela opremljen je sigurnosnim pojasevima na naduvavanje na zadnjim sedištima. Više detalja možete otkriti ispod.

Sigurnost

Bočna zadnja sedišta mogu biti opremljena jedinstvenom sigurnosnom tehnologijom: zadnjim sigurnosnim pojasevima na naduvavanje. U slučaju sudara jastuk se naduvava u sigurnosnom pojasu i raspoređuje sile na području koje je četiri puta veće nego kod običnih sigurnosnih pojaseva. Smanjuje pritisak na grudni koš i ima bolju zaštitu pomeranja glave i štiti glavu od vrata, ova inovativna tehnologija pomaže da se spreče povrede.

Samostalnim kočenjem auto Vam pomaže da izbegnete sudar pri manjoj brzini

U sporom saobraćaju sa brojnim zaustavljanjima i kretanjima često dolazi do sudara. Napredna tehnologija za sprečavanje sudara pri niskim brzinama Active City Stop pomaže Vam da izbegnete sudar ili da barem smanjite njegove posledice. Ako sistem za vreme vožnje brzinom do 40 km/h registruje da je vozilo pred Vama iznenada stalo, samostalno koči. Dokaz inovativnosti sistema Active City Stop je priznanje Euro NCAP Advanced Award za sigurnost.* *Primio ga je sistem u Fordu Focusu.

Sistem koji štiti pešake

Sistem za registrovanje pešaka prati put pred Vama i upozorava Vas na pešake koji su pred vozilom, kako bi mogli preći put. Ako ne preduzmete ništa, sistem samostalno koči. Ova nova tehnologija ublažava ozbiljnost udara ili ga potpuno sprečava, a deluje na brzinama do 80 km/h.

Ford SYNC 2 sa pozivom hitne službe u saobraćajnim nesrećama

Važna stavka sistema Ford SYNC 2, može spasiti živote. U slučaju da dođe do nesreće aktiviranjem sigurnosnog jastuka ili isključenjem pumpe za gorivo, sistem samostalno neposredno zove Centar za hitne slučajeve. Poziv možete prekinuti ili razgovarati sa osobom koja prima poziv. Najvažnije je da sistem prosledi ključne informacije, na primer koordinate GPS-a, čak i ako ste bez svesti.* *Fordova pomoć u nuždi korisna je u više od 30 Evropskih država. Ta funkcija radi ako je sistem upoznat sa primerenim mobilnim telefonom koji je u vozilu kada se aktiviraju sigurnosni jastuci (ne radi za sigurnosni jastuk za kolena) ili ako senzor registruje sudar isključenjem pumpe za gorivo. Funkcija za poruke i pomoć u nuždi nisu na raspolaganju u svim evropskim jezicima.

Unapred postavite najveću brzinu

Aktivno ograničavanje brzine (serijsko kod opreme Titanium, uz doplatu) omogućava Vam da za svoje putovanje unapred namestite najveću brzinu. Sistem Vas upozorava ako je slučajno prekoračite, na primer kod vožnje nizdbro. Funkcija je posebno korisna na područjima sa ograničenjem brzine jer Vam omogućava da se usresredite na vožnju jer ne morate celo vreme gledati na merač brzine.

Samopouzdano i u najzahtevnijim uslovima

Vozilo je opremljeno elektronskim programom stabilnosti (ESP), koji uključuje brojne tehnologije i garantuje kontrolu nad vozilom. Senzori registruju sve iznenadne promene prilikom upravljanja i blokiranja ili ponašanja vozila zbog kojeg biste izgubiti kontrolu, a ESP sa tačnom prilagodljivosti brzine pojedinih točkova, brine o stabilnosti i pomaže da se spreči proklizavanje. Među funkcijama sistema ESP su Sistem za pomoć kod kretanja uzbrdo, sistem za pomoć kod kočenja u nuždi i elektronsko povećanje pritiska u sistemu kočenja.

Dodatna kontrola kod kretanja vozila uzbrdo

Sistem za pomoć kod kretanja uzbrdo privremeno sprečava pomicanje vozila nazad i napred. Sistem radi tako što 2,5 sekunde drži pritisak u kočionom sistemu, što Vam omogućava da na miru i kontrolisano pomerite stopalo sa kočne papučice na papučicu za gas. Funkcija je takođe korisna i kod zaustavljanja i pokretanja na klizavim podlogama.

Dodatna snaga za kočenje u nuždi

Sistem za pomoć kod kočenja u nuždi (EBA) garantuje maksimalnu efikasnost kočnica u hitnim slučajevima. Kontrole se izvršavaju samostalno preko sistema ESP koji registruje Vaš pritisak na kočnu papučicu i samostalno ga povećava ako je to potrebno.

Kraći kočioni put prilikom zaustavljanja u nuždi

Ako sistem ESP registruje da kočite u nuždi, unapred povećava pritisak u kočionom sistemu i kočione obloge približava kočionim diskovima. Tehnologija sa elektronskim povećanjem pritisaka u kočionom sistemu može znatno smanjiti kočionu daljinu vozila.

Zaštita

Sami izaberite koja vrata želite zaključati ili otključati

Novi sistem centralnog zaključavanja sa daljinskim je još sigurniji nego do sada. Tako možete izabrati otvaranje pojedinih vrata, dok druga mogu ostati sigurno zaključana dok ne aktivirate prekidač na vozačevim vratima. Isti prekidač nadgleda zaključavanje i otključavanje svih vrata vozila.